L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez va renunciar, entre llàgrimes, al seu escó de diputat per no incomplir el mandat del Comitè Federal d'abstenir-se davant Mariano Rajoy i es va postular per tornar a presentar-se a les primàries i a un congrés que va exigir a la gestora convocar ja. Sánchez va presentar la seva baixa al Registre del Congrés a poques hores de la segona i definitiva votació de la investidura, tot destacant el seu "profund desacord" amb el fet de facilitar que Rajoy governi.

"Com molts socialistes, mantinc el meu no, ferm i clar", va proclamar Sánchez en una compareixença sense preguntes a la sala de premsa del Congrés, gairebé un mes després del convuls Comitè Federal en el qual va presentar la seva dimissió com a secretari general. En dues ocasions, va haver d'interrompre el seu discurs a causa de les llàgrimes que li van brollar, en confessar "com de dolorosa" era la decisió adoptada.

L'exlíder del PSOE va deixar clar que lluny de deixar la política, a partir de demà agafarà el cotxe per recórrer Espanya com "un militant de base més" i preparar amb els afiliats seva candidatura a les properes primàries, enmig de la fractura que viu el partit.

Una vegada consumada la investidura de Rajoy amb l'abstenció del PSOE, Sánchez va donar per finalitzat el mandat de la gestora que el va rellevar i va exigir que posi "data, hora i lloc" al congrés extraordinari que haurà d'elegir el nou secretari general. "Els socialistes volem votar", va reclamar el ja exdiputat, que va advocar per "refundar un PSOE autònom i allunyat del PP, obert i unit", on els afiliats "facin valer la seva veu".

Va reconèixer que la decisió de la gestora que l'abstenció fos en bloc l'havia posat en la tessitura de "trair la meva paraula" o desacatar el mandat del Comitè Federal, cosa que l'exposava a una possible suspensió de militància que hauria frenat la seva carrera a les primàries. "De les dues opcions que em dóna la gestora, no n'escullo cap. Ni aniré contra el meu partit, ni aniré contra el nostre compromís electoral. Deixo l'escó perquè no renuncio a les meves idees".