efe/ddg moscou

n El president rus, Vladímir Putin, va ordenar revocar la signatura de Rússia de l'Estatut de Roma, la base legal que va crear la Cort Penal Internacional (CPI), segons un document publicat per la pàgina oficial del Govern. Putin va ordenar «acceptar la proposta del Ministeri de Justícia, consensuada amb el Ministeri d'Exteriors, el Suprem, la Fiscalia General i el Comitè d'Instrucció per informar al secretari general de l'ONU sobre la decisió de Rússia de no formar part de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional».

«La decisió de Rússia de no participar de l'Estatut de la CPI, o en altres paraules, de revocar la signatura d'aquest document, implica conseqüències jurídiques previstes per la Convenció de Viena sobre els tractats internacionals de 1969», va explicar en un comunicat el Ministeri d'Afers Exteriors. La resolució -gràcies a la qual Rússia queda fora de la jurisdicció del Tribunal de la Haia- va entrar en vigor ahir.

La cancelleria russa va destacar que «en 14 anys de funcionament, la CPI ha dictat només quatre sentències i ha gastat més de 1.000 milions de dòlars». «Lamentablement, el tribunal no ha justificat les esperances posades en ell i no s'ha convertit en un òrgan de justícia internacional independent i de prestigi», va afegir Exteriors.

Ja al gener d'aquest any, la portaveu de la cancelleria russa, Maria Zajárova, va denunciar la parcialitat del TPI quan el tribunal va autoritzar investigar els possibles crims de guerra durant el conflicte bèl·lic que va enfrontar Rússia i Geòrgia l'agost del 2008 a la regió secessionista georgiana d'Ossètia del Sud.

Rússia va signar l'Estatut de Roma l'any 2000, però mai el va ratificar, com sí van fer altres 123 estats, amb les notables excepcions d'Estats Units, la Xina o Israel.