n Una cua interminable va envoltar des de la sortida del sol el memorial José Martí a la plaça de la Revolució de l'Havana, on milers de cubans amb cares de tristesa, emoció continguda i llàgrimes van acudir ahir els primers a retre tribut al comandant, el llegat del qual és «etern» i «immortal».

Puntual, a les 9.00 hores, el memorial va obrir les seves portes i els primers fidels al comandant, molts entre plors i altres amb la mà al pit, van desfilar davant un dels tres punts d'homenatge instal·lats, gairebé idèntics, amb flors blanques, imatges de Fidel, i les seves condecoracions militars.

No hi havia l'urna amb les cendres del comandant, com molts a la fila esperaven, tot i que les restes cremades de l'Fidel sí que viatjaran a partir de demà a l'illa, fins a Santiago de Cuba, bressol de la Revolució, on se celebrarà el seu funeral el diumenge, 4 de desembre.

«He vingut a complir amb el meu deure patriota i revolucionari, en honor al nostre comandant en cap, que va morir com a comandant invicte», deia Jesús, un home de 85 anys que va col·laborar amb la lluita clandestina abans de la Revolució a Ciego de Ávila.

Recordava amb afecte aquests anys en què va conèixer Fidel, abans de convertir-se en comandant en cap de la Revolució, a qui recordava com un home «humil, alegre i trempat» que es va convertir després en un líder mundial el llegat del qual «serà viu pels segles dels segles». La seva «companya» de lluita, Mercedes Cabrera, el va avisar la nit de divendres de la mort de Fidel i ahir l'acompanyava a homenatjar-lo al memorial José Martí: «El nostre comandant viu, no ha mort. Segueix i seguirà en totes les generacions futures». «Fidel ens va ensenyar a lluitar i a ajudar gent gran, nens, pobres i humils. Ell va dir des del principi que aquesta Revolució era dels humils i per als humils i així ha estat», deia Cabrera, que va integrar l'Exèrcit Rebel en els anys de la lluita guerrillera a la Serra Mestra.

Tampoc van deixar d'acomiadar-se del comandant estudiants de secundària com l'Idoliris, de 16 anys, qui, mentre esperava a la llarga cua per entrar al memorial, sentia un «terrible orgull» de poder acomiadar-se de Fidel i «gran pena» per haver perdut un líder de la seva magnitud, tot i que «el seu record estarà sempre present».

«És un privilegi ser aquí», afegia el seu company de classe Carles Alexandre, que es va assabentar de la mort en el moment en què es va interrompre la programació televisiva la nit de divendres per transmetre l'al·locució del president. «Va ser una sorpresa. A casa tothom es va posar a plorar. I al carrer hi ha tristesa», explicava sobre la mort del líder històric de la Revolució cubana, als 90 anys, el 25 de novembre a les 10.29 hores.

«Orgullosa» i «eternament agraïda» a Fidel, es va desplaçar fins a la plaça de la Revolució per dir-li adéu Bárbara Guerra, mestra jubilada de 78 anys, conscient que sense els èxits de la Revolució, ella com a dona negra no hauria gaudit dels «drets i oportunitats» que ha tingut. «Sento una gran tristesa, però tremenda fortalesa perquè sé que els que segueixen, els meus néts i besnéts, els joves en general, seguiran aquest camí perquè Fidel és un exemple. Ens ha donat una lliçó de vida, no només als cubans, sinó a qualsevol ésser humà en el món», relatava entre llàgrimes. «El meu comandant immortal», així va titular un poema que va escriure a Fidel la mateixa nit de la seva mort, «tràgica» notícia que la va deixar paralitzada, sense poder-se moure de la butaca fins a la matinada.

«Aquí se sent molt dolor. Tots estem molt consternats per la mort del nostre comandant perquè tots l'estimavem de cor, sense hipocresia», deia Félix Jardins, un advocat de 58 anys, mentre esperava a la cua per entrar a l'homenatge. Per a ell Cuba seguirà igual: «Revolució, socialisme, tractar de fer les coses millor cada dia, desenvolupar-nos més per aconseguir més benestar per al poble, que va ser pel que ell va lluitar».

Els cubans a l'Havana tindrà fins avui per homenatjar Fidel a la plaça, on a les 19.00 hores se celebrarà un multitudinari acte de comiat al qual acudiran mandataris i personalitats. I encara que el principal acte de tribut té lloc a la plaça de la Revolució, els homenatges es repeteixen en altres punts de l'Havana, de l'elegant zona de Cubanacán al popular barri de Marianao. La població s'afanyava a donar el seu últim adéu a l'exmandatari abans que les seves cendres deixin per sempre l'Havana camí de Santiago, on serà enterrat el diumenge.