L'Exèrcit sirià ja controla tota la ciutat d'Alep i ha aturat les seves operacions militars, va assegurar l'ambaixador rus davant l'ONU, Vitaly Txurkin. «El Govern sirià ha establert un control sobre Alep oriental», va assegurar l'ambaixador, que minuts abans havia declarat que l'ofensiva acabaria en un termini d'hores. A la seva sortida d'una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, Txurkin va aclarir que durant la trobada va rebre la notícia que les operacions militars s'havien aturat en començar a aplicar-se un acord per permetre la sortida dels combatents rebels de la ciutat.

«No hi ha necessitat d'una operació militar, perquè estan marxant. Si tot va bé, això vol dir que la lluita per Alep oriental s'ha acabat», va dir el diplomàtic. Segons Rússia, gràcies a aquest pacte, «els militants, juntament amb membres de les seves famílies i ferits, estan retirant-se actualment per corredors acordats cap a zones que ells han triat, inclosa Idlib».

El representant de Moscou va confiar que el tancament d'aquest «difícil capítol» permeti reprendre les negociacions de pau a Síria i donar suport humanitari a gran escala a la població de la zona.

Alhora, Txurkin va negar que les forces progovernamentals estiguin cometent atrocitats a Alep, en contra del que assegura Nacions Unides. El representant de Moscou va parlar de «notícies falses» i de «propaganda» i va insistir que no hi ha cap prova d'assassinats i detencions de civils.

Minuts abans, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, havia assegurat que hi ha «informacions creïbles» que multitud de civils estan sent assassinats a Alep per bombardejos i execucions sumàries a mans de forces sirianes i els seus aliats.

Per part seva, el president de l'oficina política de l'opositora Agrupació Fastaqim, Zakaria Malahifyi, va confirmar que l'alto el foc havia començat ja a Alep, després de l'acord per a una evacuació dels insurgents. «Els bombardejos i els combats s'han aturat, i demà (avui) sortiran els combatents, s'espera que a partir de les cinc del matí», va assegurar Malahifyi, que es troba fora de Síria, encara que la seva organització té milicians dins d'Alep.

L'acord va ser negociat entre les faccions i Rússia, i comprèn un alto el foc i l'evacuació dels rebels i dels civils que desitgin abandonar els barris assetjats de l'est d'Alep. Malahifyi va apuntar que els rebels es dirigiran a la veïna província d'Idlib, tot i que anteriorment el líder de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), Ahmed Berri, havia assegurat ue es dirigirien a zones al sud de la província d'Alep.

Soldats a la força

Per altra banda, l'Observatori Sirià de Drets Humans va denunciar que almenys 6.000 homes i joves que havien fugit de les seves llars a l'est d'Alep en direcció a zones sota el control de les autoritats han estat arrestats i obligats a allistar-se a l'exèrcit.

Per altra banda, tres líders del grup gihadista Estat Islàmic (EI) encarregats de planejar atemptats fora de l'Iraq i Síria van morir el passat dia 4 en un atac aeri de la coalició internacional que lideren els EUA contra la ciutat siriana de Raqa, bastió del grup gihadista. A dos d'ells, Salah Gourmat i Sammy Djedou, se'ls relaciona amb els atemptats terroristes del 13 de novembre de 2015 a París, que van causar 130 morts.