L'evacuació de milers de malalts, ferits, civils i combatents de l'est de la ciutat septentrional siriana d'Alep va començar ahir i encara estava en ple desenvolupament, però ja va ser celebrat pel president sirià, Baixar al-Assad, que va felicitar als seus compatriotes per «l'alliberament» d'Alep.

El director del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a l'Orient Mitjà, Robert Mardini, va anunciar en el seu compte de Twitter que fins al moment de tancar aquesta edició ahir a la nit almenys 40 ferits greus i 3.000 civils van sortir de l'est d'Alep en les dues primeres tandes d'evacuació i que una tercera està en marxa.

Firma: Aleppo Media Center.

La portaveu del CICR a Síria, Ingy Sedky, que es troba a la zona, va precisar que els evacuats havien estat traslladats a àrees de l'oest de la província d'Alep. Sedky va indicar que de moment no se sabia quan acabaria el procés, que transcorria amb lentitud.

El president del Consell Local del poble de Jan Tuman, Mohammad Hassan, que va participar en la comissió per a l'evacuació de ferits i civils constituïda a l'oest de la província, va dir per telèfon que, segons les seves xifres, almenys 1.150 persones -totes elles ferits i civils- havien sortit ahir d'Alep. Hasan va destacar que entre els evacuats hi havia 250 ferits, alguns dels quals van ser trasllats a Turquia a través del pas fronterer de Bab al Haua, mentre que la resta van ser ingressats en centres mèdics i hospitals de l'oest de la província d'Alep. Quant als civils, Hassan va subratllar que «necessiten de tot, és gent que ha patit un setge de més de quatre mesos i no se'ls ha permès endur-se res». El responsable va afegir que els civils han de ser repartits per pobles de la regió i en camps de desplaçats.

L'evacuació va començar al matí després que dimecres a la nit les parts arribessin a un acord per a un alto el foc i la sortida dels assetjats de l'últim reducte rebel que quedava al sud-est d'Alep, que abastava una superfície que no era superior a uns tres quilòmetres quadrats . Segons dades de la televisió siriana, està previst que uns 4.000 combatents amb els seus familiars i 9.000 civils abandonin els districtes assetjats de la part oriental d'Alep. La cadena va explicar que els evacuats són recollits per les ambulàncies i autobusos a l'àrea de Tel Zarazir, a l'est, i des d'allí creuen a la zona en poder del Govern a través del corredor d'Al Ramusa-Ameriya, per després dirigir-se a l' Rashidín, 5 quilòmetres a l'oest d'Alep, i des d'aquí són distribuïts a altres parts de la província en mans rebels.

FIRMA: Aleppo Media Center.

L'inici de l'evacuació no va estar exempt d'incidents, amb comunicats de totes les parts sobre atacs i dispars, per exemple en el cas del primer comboi, que hauria rebut trets de franctiradors, mentre que ja el segon hauria passat ja sense majors incidents.

Al-Assad, va donar l'enhorabona als sirians per la «alliberament d'Alep». En un vídeo difós per l'agència de notícies oficial siriana, SANA, va dir «que el que ha passat avui és història, que tots els ciutadans sirians l'estan escrivint, però no va començar avui sinó fa cinc anys amb el començament de la crisi i la guerra a Síria».

En canvi, el ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, va afirmar després d'una reunió de la coalició internacional contra l'Estat Islàmic (EI), que la presa d'Alep no seria una «victòria» del règim d'Al-Assad i va recalcar la necessitat d'arribar a un acord polític. «No veiem cap futur per Assad a Síria, fins i tot si doblega l'oposició a Alep. Bombardejar hospitals i restringir l'ajuda humanitària no és una victòria», va assegurar Fallon en una roda de premsa.