Amnistia Internacional (AI) va alertar en el seu informe anual sobre el discurs de l'odi i la demonització que s'ha imposat a molts països del món, inclosos els democràtics, que suposa una greu amenaça per a la subsistència dels drets humans. L'organització va escollir París per presentar el document -per primera vegada ho va fer fora de Londres- per la relació entre el moment que viu França, immersa en un estat d'emergència després dels atacs terroristes viscuts i la possibilitat d'una victòria ultradretana en les eleccions presidencials, i el missatge de l'informe aquest any.

«Hem arribat al punt en què ja no queden línies vermelles, ja no hi ha res indefensable», va assenyalar el secretari general d'AI, l'indi Salil Shetty. Amnistia recorda en el seu text que la «retòrica tòxica i deshumanitzadora està creant un món més dividit i perillós», en el qual s'ha debilitat perillosament la resposta global a les atrocitats massives.

Per a Shetty, el 2016 va ser «un any en què l'ús cínic d'una retòrica del nosaltres contra ells en discursos de culpa, odi i por va adquirir prominència global a una escala mai vista des de la dècada de 1930».

Per altra banda, el president de la Cambra de Representants dels EUA, Paul Ryan, va visitar la ciutat de McAllen (Texas), a la frontera amb Mèxic, per analitzar com serà el mur que ha ordenat aixecar el president, Donald Trump, i tractar altres assumptes de seguretat fronterera.

Ryan va estar acompanyat pel president del comitè de Seguretat Nacional de la Cambra, el republicà per Texas Michael McCaul, així com pel també congressista conservador texà John Carter i per diversos funcionaris del Departament de Seguretat Nacional. Carter va dir recentment a la premsa que un dels objectius d'aquest viatge és «veure el que es pot i no es pot fer en termes de construir el mur al llarg de la frontera amb Mèxic».