Un total de 366 immigrants que intentaven arribar a Europa a través del mar Mediterrani han mort aquest any 2017, segons l'última estimació de l'Organització Internacional per a la Migració (OIM), que assenyala que 14.474 persones han aconseguit arribar al continent durant els primers dos mesos de l'any. Del total, la immensa majoria (13.924 persones) han arribat per rutes marítimes i només 550 per terra, segons l'agència de Nacions Unides, que destaca l'espectacular pujada registrada aquesta setmana d'immigrants a Itàlia, concretament: de només 92 la setmana passada a 1.253 aquesta. Per nacionalitat, ivorians, sirians i afganesos són els més nombrosos, depenent de la ruta escollida (Itàlia, Grècia i Bulgària, respectivament).

L'organització destaca, però, que l'arribada d'immigrants segueix sent un fenomen habitual i es compten per centenars diaris. Sense anar més lluny, al voltant de 400 persones, entre elles 180 dones i quatre nens, han estat rescatats a les últimes hores a les costes de Zuwara (Líbia).

Així mateix, dijous van ser rescatats uns 1.100 immigrants en el marc de nou operacions dutes a terme al Mediterrani central, segons un balanç de la Guàrdia Costanera italiana, i aquesta setmana han estat localitzats, a més, 74 cossos després d'un naufragi davant les costes de Líbia. L'OIM recorda que Europa va registrar un total de 387.739 arribades el 2016, any en què 5.802 immigrants van morir o van desaparèixer a les aigües del Mediterrani.

Per altra banda, les autoritats marroquines han començat a desallotjar els emigrants subsaharians refugiats als boscos i localitats marroquines limítrofs a la ciutat espanyola de Ceuta, segons va explicar el president de l'Observatori del Nord de Drets Humans, Mohammad Benaisa. «A principis de la setmana quatre autobusos amb almenys 200 subsaharians van ser expulsats des del nord cap a les zones interiors del país», va explicar Benaisa.

El president de l'ONG marroquina va afegir que en els darrers dies hi ha hagut intenses campanyes de recerca als boscos de Belyunech i la Muntanya Musa, a pocs quilòmetres a l'oest de Ceuta, contra els emigrants subsaharians, i quan se'ls troba, se'ls interroga i se'ls obre un expedient.

Benaisa va qualificar aquestes campanyes com les més «importants» dels últims temps, ja que han estat mobilitzats molts efectius de les Forces Auxiliars, i va afegir que les autoritats ara poden arribar fins al fons dels boscos després d'haver obert en els passats mesos senders on es refugien amb freqüència els emigrants.