El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va anunciar ahir que no optarà a la reelecció com a secretari general de l'organització. Toxo ho va anunciar després del consell confederal del sindicat, que va celebrar una reunió extraordinària per abordar el relleu. El líder de CCOO en els darrers vuit anys va explicar que es tracta d'una «decisió personal, però no per raons personals» i ho va vincular al «procés profund de transformació» del sindicat i a la «necessitat de donar continuïtat a les reformes» en l'organització.

Toxo va afegir que aquesta nova etapa l'ha de liderar algú altre a la secretaria general i va proposar Unai Sordo, actualment secretari general de CCOO al País Basc, com a candidat. Toxo va lligar la seva sortida als «canvis que s'han produït al nostre país en el món treball» i al «procés profund de transformació» del sindicat. Va explicar que fa «un pas enrere per obrir pas a una nova generació de dirigents encapçalada per Unai Sordo», de qui destaca la capacitat de lideratge i el «consens» que genera. El Consell confederal va donar el suport a Sordo en una votació amb 117 vots favorables, sis abstencions i cap vot en contra, segons va donar a conèixer Toxo, que precisava que això no impedeix que sorgeixin altres candidatures fins a la celebració del congrés confederal, d'aquí a tres mesos. Toxo va recordar que els estatuts li permetien seguir un mandat més, però va assegurar que «tenim una bona banqueta». El líder de CCOO recalcava que amb aquest relleu «tanquem un cicle» i s'obre una nova etapa en què «ha canviat el marc de les relacions laborals» des que ell va agafar les regnes del sindicat, ara fa vuit anys. «Ha canviat la societat, la política i el sindicat també ha canviat», va dir.

Un jove graduat social

Unai Sordo Calvo, de 44 anys, optarà a la Secretaria General, lidera el sindicat a Euskadi des de gener de 2009. Sordo, que va néixer el 2 d'octubre de 1972 en la localitat biscaïna de Barakaldo, és graduat social per la Universitat del País Basc i, de jove, abans d'incorporar-se a CCOO, va treballar durant uns anys en el sector de la fusta.