El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va descartar disculpar-se per les declaracions fetes a un diari alemany en què acusava els països del sud de la Unió Europea (UE) de «gastar-se tots els diners en copes i dones», després de la petició de diversos eurodiputats espanyols perquè es retractés. «No, no, jo sé el que vaig dir perquè va sortir de la meva pròpia boca i no cal que ho llegeixi», va assegurar el polític laborista neerlandès en resposta a la petició de l'eurodiputat espanyol dels Verds Ernest Urtasun, perquè demanés perdó durant una compareixença a la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu (PE).

Dijsselbloem es va mostrar sorprès perquè les seves paraules, aparegudes en una entrevista al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung i publicades dilluns, hagin tingut tanta repercussió en els mitjans espanyols. «Vaig deixar molt clar que la solidaritat va de la mà de la responsabilitat i dels compromisos», va dir el polític holandès.

El també ministre de Finances d'Holanda va insistir que els Estats membres han d'assumir el marc fiscal que han acordat i realitzar reformes i ajustos per garantir «una posició sòlida». «Llavors, la solidaritat ha d'estar present i sempre disponible; aquest és l'argument que vaig donar a l'entrevista i aquesta és la meva posició», va comentar.

Allau de crítiques

Urtasun, per la seva banda, va qualificar les paraules del neerlandès d'«inacceptables» i va destacar que es tracta d'un comentari «masclista i ple d'estereotips completament falsos sobre els països del sud». «Ens sembla lamentable que en la compareixença d'avui no s'hagi retractat d'aquestes declaracions. És una trista carta de presentació per a algú que vol presentar-se a la reelecció com a president de l'Eurogrup», va afegir l'eurodiputat.

L'eurodiputat del Partit Popular (PP) Esteban González Pons va assegurar que Dijsselbloem ha de «disculpar-se o dimitir» com a president de l'Eurogrup, perquè ja no és «neutral».

El seu company de files a l'Eurocambra, Jonás Fernández, va qualificar d'«inacceptables» les paraules del president de l'Eurogrup. La portaveu d'Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, va exigir també la dimissió «immediata» de Dijsselbloem pels seus «insults» als països del sud d'Europa, segons un comunicat. Va afegir que si ell mateix no deixa el càrrec, els socialdemòcrates han de «forçar» la seva immediata destitució per les seves paraules.