El Govern preveu utilitzar altres 7.300 milions d'euros del Fons de Reserva de la Seguretat Social el 2017 per garantir l'abonament de les pensions, segons el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat per al proper any. Aquesta disposició que preveu realitzar el Govern de l'anomenada «guardiola de les pensions» deixarà la seva dotació en 7.720 milions d'euros.

El creixement econòmic i la sortida del protocol de dèficit excessiu centren els objectius del projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 presentat ahir, en què la inversió pública es veu llastrada i que inclou algunes referències a la «cohesió social». El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va presentar un pressupost consolidat -que inclou Estat, Seguretat Social, organismes autònoms, agències estatals i organismes públics- que calcula uns ingressos de 292.090,86 milions d'euros, un 1,8% més que el 2016, la major part procedents d'impostos i cotitzacions socials.

De fet, el Govern espera una recaptació tributària rècord de 200.963.000 euros, un 7,9% més, gràcies a l'augment d'ingressos en tots els impostos. Després de la cessió als ens territorials, els ingressos tributaris de l'Estat han de ser de 113.830 milions. Aquesta millora dels ingressos tributaris no procedeix de pujades de tipus, segons va explicar el ministre, sinó del creixement econòmic, que suposarà un 2,5% aquest any segons el càlcul «prudent» del Govern, que ja ha estat superat per el Banc d'Espanya.

De fet, el projecte pressupostari recull una reclassificació de l'IVA tant per als espectacles en directe, com ja s'havia anunciat, com per a les ulleres i lents graduades i les discoteques i sales de festa, que també passen del 21% al 10%.

Aquests majors ingressos es dedicaran especialment a eixugar el dèficit públic, de manera que pugui tancar-se en el 3,1% del PIB aquest exercici, l'últim dins el protocol de dèficit excessiu segons els acords assolits amb Brussel·les. Així, la despesa consolidada no financera puja a 318.444.000 euros, un 1,3% més, distribuït entre l'Estat (un 46,3% del total), la Seguretat Social (40,8%), organismes autònoms (10,9%) i altres ens públics (2%). Les comunitats autònomes rebran 99.822.000 euros com a recursos del sistema de finançament, 5.386.000 més.

La Casa del Rei compta amb una partida de 7,81 milions d'euros en els pressupostos per a aquest any, fet que suposa una pujada del 0,5 per cent respecte els últims tres exercicis, en què va estar congelada. L'assignació pressupostària recull la quantitat global que rebrà la Direcció de l'Estat, ja que el Rei té competència per distribuir-la lliurement per al sosteniment de la seva família i de la seva Casa, com estableix la Constitució.

Els suports, una incògnita

Els Pressupostos van arribar al Congrés amb la incògnita de si el Govern podrà demanar el suport dels grups de l'oposició, especialment del PNB, que li permetria assolir els desitjats 175 escons que decantarien al seu favor el primer desafiament del debat de totalitat. Ciutadans i Coalición Canaria ja han manifestat el seu suport als comptes, a més dels partits conservadors que van concórrer a les eleccions amb el PP -Foro Asturias i UPN.