El president dels EUA, Donald Trump, va demanar al febrer passat que el llavors director de l'FBI, James Comey, posés fi a una investigació sobre els nexes amb Rússia de l'exassessor de Seguretat Nacional Michael Flynn,va informar The New York Times. La petició està continguda en un document que va escriure Comey per recollir el que havia parlat amb Trump. El Times no ha pogut veure directament aquest document, però un dels assistents de l'ara exdirector de l'FBI va llegir al diari part del text. «Espero que pugui deixar passar això», va dir Trump a Comey, segons el text que recull el Times. «És un bon home», va insistir el president, segons la versió del diari novaiorquès.

Flynn, un general retirat que havia assumit com a assessor de seguretat nacional en el Govern de Trump quan va arribar a la Casa Blanca, el 20 de gener passat, va renunciar al seu càrrec el 13 de febrer enmig d'un escàndol per ocultar els seus contactes amb representants del Kremlin. Flynn va sortir de l'Administració de Trump per amagar la naturalesa de les converses que havia mantingut amb l'ambaixador rus, Serguei Kislyak.

També es va saber que va rebre desenes de milers de dòlars de tres companyies russes, incloent la cadena de televisió RT, per discursos o intervencions que van tenir lloc poc abans que s'unís a la campanya electoral de Trump. Paral·lelament, Comey va ser cessat per Trump dimarts passat, inicialment pel seu paper en les investigacions que havia realitzat pel polèmic ús de correus electrònics des d'un servidor privat de l'excandidata presidencial demòcrata Hillary Clinton. Poc després d'aquesta versió oficial, Trump va dir que havia prescindit de Comey en considerar que era un «fanfarró» i que l'FBI portava temps sent «un descontrol».

Segons el Times, la petició de Trump a Comey perquè desistís de la investigació contra Flynn representa la «més clara prova» que ha intentat influir en les indagacions que realitzen l'FBI i el Departament de Justícia sobre els nexes amb Rússia d'assistents de Trump.

El president dels EUA va afirmar que els mitjans de comunicació l'estan tractant pitjor que a «cap polític a la història», però va assegurar que està fent «el correcte» i que seguirà treballant a favor «dels homes i dones oblidats» del país. «Mireu com m'han tractat darrerament, especialment els mitjans de comunicació. Cap polític a la història ha estat tractat pitjor o més injustament», va dir Trump en un discurs davant els cadets de l'Acadèmia de la Guàrdia Costanera, a New London.

«Servir els oblidats»

El magnat va insistir que s'ha «aconseguit fer una gran quantitat de coses en el període molt curt» que porta com a president. «I el poble entén el que estic fent, això és el més important. No em van elegir per servir els mitjans de comunicació de Washington o els interessos especials, em van triar per servir els homes i dones oblidats, i això és el que estic fent», va sentenciar.

Per part seva, el president rus, Vladímir Putin, va assegurar que està disposat a lliurar la transcripció de la trobada que van mantenir la setmana passada Trump i el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov. «Si l'Administració dels EUA ho considera oportú, estem disposats a oferir al Senat i a la Cambra de Estats Units la gravació de la conversa», va dir Putin.