L'onada de calor que pateix Espanya des de fa diversos dies ha fulminat registres històrics de temperatures màximes i ha tornat a disparar les alertes sobre la importància d'actuar per prevenir els efectes més severs del canvi climàtic. La localitat cordovesa de Montoro va registrar divendres 47,3 graus i immediatament es van activar les alarmes en comprovar que es tractava de la temperatura més alta registrada mai a Espanya, i amb les alarmes van sorgir també les controvèrsies i el desconcert per determinar si realment aquest registre es pot considerar un rècord històric: no ho és.

Coneguda la dada, la Convenció Marc de Nacions Unides per al Canvi Climàtic es va fer eco del mateix a través del seu perfil a la xarxa social Twitter i apel·lava a la urgència d'actuar contra el canvi climàtic. Organitzacions conservacionistes com WWF es van referir també a aquest registre com a «rècord històric» i van advertir que els estius seran així com a conseqüència del canvi climàtic.

La clau per validar els valors extrems resideix en si aquests es registren en estacions meteorològiques de la xarxa secundària o de la xarxa bàsica o principal, la qual d'acord amb els estàndards de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha de tenir una atenció i un manteniment prioritari i més cura, i que reporta la informació més precisa. El de divendres de Montoro (47,3) es va registrar en una estació secundària i, per tant, no podria considerar-se com un rècord històric, encara que els experts insisteixen que, batut o no el rècord, les temperatures extremes són cada vegada més freqüents i exigeixen accions polítiques.

La temperatura més alta que s'havia registrat a Espanya fins ara corresponia a Múrcia, on el termòmetre va arribar als 47,2 graus el 4 de juliol de 1994, però la dada es va registrar també en una estació secundària. Sí que es pot considerar rècord històric la dada que es va registrar dijous passat a l'Aeroport de Còrdova, on es va arribar als 46,9 graus, tres dècimes per sobre de la temperatura que s'havia registrat el 23 de juliol de 1995 al mateix lloc.