La Unió Europea (UE) va exigir ahir al Regne Unit «clarificacions» en matèria de drets dels ciutadans i sobretot pel que fa a la factura que haurà de pagar per abandonar el club comunitari (que oscil·la al voltant dels 75.000 milions d'euros), al terme de la segona ronda de negociacions del «brexit» .

«Com he dit clarament a David (Davis, el ministre britànic per al brexit), una clarificació per part del Regne Unit és indispensable per negociar i aconseguir progressos suficients sobre l'acord financer, inseparable d'altres elements del dossier de la retirada» , va indicar el negociador cap comunitari, Michel Barnier.

El polític francès va comparèixer en una roda de premsa al final d'aquesta ronda, que va començar dilluns, al costat de Davis, qui va corroborar també «diferències» entre les dues parts en com enfocar els drets ciutadans.

«Convergències i divergències»

Després d'una primera ronda al juny en què van asseure l'agenda de les negociacions, Barnier va dir que aquesta va servir perquè les dues parts presentessin les seves propostes i per identificar «convergències i divergències», i que la pròxima, a finals d'agost, hauria de ser la de «les clarificacions».

«Aquesta setmana, junts, hem detallat l'anàlisi jurídica d'aquests compromisos», va comentar, i alhora ha afirmat que «volem una sortida ordenada i una sortida ordenada requereix saldar els comptes». Segons va dir, «tan aviat com el Regne Unit estigui llest per precisar la naturalesa dels seus compromisos, estarem disposats a discutir», però ha advertit que l'acord financer no s'aconseguirà amb «petits passos», pel que ha demanat a Londres una proposta sobre aquest punt com ha fet ja sobre els drets dels ciutadans.

«Règim d'enfocament

Segons diferents càlculs, la factura oscil·la al voltant dels 75.000 milions d'euros, però fonts comunitàries van insistir que, de moment, la UE no ha posat una xifra sobre la taula a Londres sinó una proposta amb «la llista del que ha de figurar en el reglament financer», cosa que espera que el país faci també.

«Cal saber quin és ara l'enfocament del Regne Unit per dir quines són les obligacions que entren en aquest ajust de comptes» a fi de poder avançar en la negociació, van dir aquestes fonts, que van avançar que, al seu parer, «hi haurà obligacions que aniran més enllà de la sortida del Regne Unit de la UE». Davis, que va destacar que a Brussel·les s'han desplaçat 98 funcionaris britànics per a les negociacions, es va dir per la seva part «animat» pels «progressos generals» aconseguits en aquesta ronda i ha puntualitzat que «reconeixem les nostres obligacions i drets i buscarem exercir tots dos».

Un altre punt clau d'aquesta fase de negociacions és el dels drets dels ciutadans britànics i europeus.