L'ONU va detectar ahir una «inusual activitat sísmica» a Corea del Nord de 3,4 graus en l'escala Ritcher, de molt menor magnitud, això sí, que la produïda per l'assaig nuclear del dia 3 de setembre. Hores més tard, però, l'organisme va poder comprovar que l'origen del terratrèmol havia estat natural.

En un primer moment, la Xina va sospitar que el moviment de terres hauria pogut ser causat per una nova prova nuclear del règim de Pyongyang, tot i que poc després l'agència meteorològica de Corea del Sud va estimar que segurament es tractaria d'un terratrèmolt de caràcter natural. El moviment de terres es va registrar al comtat de Kilju, en la qual es troba la base nuclear nord-coreana on el règim de Kim Jong-un va fer el 3 de setembre la seva sisena prova nuclear.

L'ONU, tanmateix, també va considerar de seguida «improbable» que s'hagués produït un nou assaig nuclear, i des del primer moment va indicar que probablement es tractava d'un terratrèmol d'origen natural, tal com hores després es va confirmar.

Rèplica de l'assaig

A través d'un missatge a Twitter, Lassina Zerbo, secretari executiu de l'Organització del Tractat de Prohibició Total de Proves Nuclears -entitat que depèn de l'ONU-, va assenyalar: «Es confirma un origen tectònic, no produït per l'home». Tot i això, Zerbo va explicar que els fets sísmics detectats ahir podien ser rèpliques de l'assaig nuclear del 3 de setembre, que va provocar un tremolor de 6,3 graus en l'escala de Richter.