El vicepresident econòmic dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero entre 2004 i 2009, Pedro Solbes, va manifestar que al Govern li va faltar valentia per acumular superàvit abans de la crisi i reformar la governança de les caixes d'estalvi abans de l'inici de la crisi. «Crec que hauríem d'haver estat més valents en termes superàvit i en entrar en la governança de les caixes», va admetre durant la seva compareixença davant la comissió que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d'estalvi.

Durant la seva intervenció, Solbes també va reconèixer «clars errors de previsió en termes macroeconòmics» i també a l'hora de detectar l'arribada d'una segona recessió i la seva magnitud. «No vam ser capaços de detectar la forta recessió», va dir, recordant que si bé el Govern va anticipar una contracció del PIB del 2% el 2009, la caiguda va arribar al 3,6%.

Així mateix, va assenyalar que el 2010 l'Executiu de Zapatero confiava a «tornar a la normalitat» i recuperar el creixement, quelcom que «tampoc va succeir». «Amb la segona recessió ens vam equivocar totalment», va dir.

Nacionalització de Bankia

Paral·lelament, el secretari d'Estat d'Economia del ministre Luis de Guindos entre 2011 i 2014, Fernando Jiménez Latorre, va assegurar que el Banc d'Espanya va suggerir la nacionalització de Bankia després de la sortida de Rodrigo Rato de l'entitat i l'entrada del nou equip dirigit per José Ignacio Goirigolzarri.