Ana Julia Quezada, la detinguda per la mort de Gabriel Cruz, ha confessat aquest dimarts en l'interrogatori davant especialistes de la Guàrdia Civil i els seus advocats que va matar a la finca de Rodalquilar al nen de vuit anys després de discutir amb ell, han confirmat a Europa Press diverses fonts de la investigació.

El mateix dia que es va donar per desaparegut a Gabriel a Las Hortichuelas de Níjar en sortir de la casa de la seva àvia amb destinació a la dels seus oncles i cosins, Ana Julia Quezada va recollir en el seu cotxe al petit i el va portar a la finca del família de la seva parella i pare del nen, segons la primera confessió d'aquesta dona de 43 anys i d'origen dominicà.

A la finca reconeix que va discutir amb Gabriel fins provocar-li la mort però, segons ella, una vegada que el menor intentés primer agredir-la. Segons ha pogut saber Europa Press de fonts del cas, si ha confessat els fets, parcial i per moments confusa, Ana Julia no ha reconegut que provoqués la mort del petit per colpejar-lo directament amb un objecte al cap.

La seva explicació ha estat que van discutir i que d'aquí van passar a un forcejament en què el nen va agafar una destral amb què es va acabar colpejant al cap. Després es va espantar i el va asfixiar fins provocar-li la mort. Els fets concrets de la defunció es determinaran quan es conegui l'autòpsia definitiva d'un cas que ha estat declarat secret i en el qual, en paral·lel, la Guàrdia Civil ha anat recollint més proves.

Col·laboració amb els agents

L'advocada Beatriz Gámez, del despatx que defensa a Ana Julia, ha assegurat a preguntes de la premsa després d'abandonar la Comandància que l'única sospitosa per la mort de Gabriel s'ha prestat a "col·laborar" amb els agents, alhora que ha assegurat que aquest dimarts ha estat la "primera vegada" que els especialistes li han demanat que parlés sobre els fets.

Segons la lletrada, l'interrogatori va durar prop de dues hores i va respondre "a totes les preguntes", sense poder més detalls a l'estar declarat el secret de sumari. A la tarda, Ana Julia ha estat traslladada de nou a la finca de Rodalquinar per estar present en unes noves diligències policials.

"Hi ha una destral"

Posteriorment, també a preguntes de la premsa, la lletrada ha assegurat que Ana Julia ha reconegut davant la Guàrdia Civil que va actuar sola. També ha indicat que en l'escena del crim "hi ha una destral", sense donar més detalls sobre si va ser ella la que va colpejar al cap al petit. La seva defensada passarà a disposició judicial a les 12.00 hores d'aquest dimecres.

Els agents han recuperat aquest dimarts la roba que portava el menor el dia de la seva desaparició en un abocador de Retamar, una urbanització costanera situada entre Hortichuelas i Pobla de Vícar, dos dels escenaris del crim.

Aquest dilluns fonts de la investigació han avançat que la mort es va produir per estrangulació el mateix dia de la desaparició, el 27 de febrer, vigília del Dia d'Andalusia i festiu a la comunitat autònoma. Aquestes fonts insisteixen que el cos del nen presenta danys al coll.

La versió d'Ana Julia se suma a les dades recollides per la Guàrdia Civil i a l'autòpsia practicada a l'Institut de Medicina Legal d'Almeria. Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) treballen contra rellotge per completar l'atestat i donar-li trasllat de tot això al titular del Jutjat d'instrucció número 5 d'Almeria que dirigeix ??la investigació, Rafael Soriano.

Segons confirmen fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, el jutge ha prohibit la incineració del cos de Gabriel, al qual s'ha donat sepultura aquest dimarts després de la missa funeral celebrada a la catedral d'Almeria.A l'espera de passar a disposició judicial

Serà l'atestat policial i l'autòpsia definitiva, als quals se sumen altres proves complementàries com l'anàlisi de la terra i el fang trobades al cos de Gabriel, els que ajudin el jutge a determinar aspectes nuclears de la tràgica mort de Gabriel. Entre les incògnites per aclarir estan si el cadàver va romandre ocult sempre en el mateix lloc.

S'ha apuntat a un pou, després a un aljub; finalment, d'un esvoranc cavat per la pròpia Ana Julia per ocultar el cos de Gabriel. També s'investiguen altres aspectes sobre l'ocultació del seu telèfon mòbil o la troballa de la samarreta amb restes d'AND del petit prop de la depuradora de las Negras, al nord de Las Hortichuelas.

La UCO i la resta d'unitats especialitzades han inspeccionat els voltants de Las Hortichuelas, la finca de Rodalquilar on va ocultar el cadàver del nen i el pis de Vícar, a 80 quilòmetres a l'oest, on va traslladar el cos diumenge passat, quan la parella del pare del menor va ser arrestada.

Fins Almeria s'ha desplaçat el coronel Manuel Sánchez Corbí, cap de la Unitat Central Operativa (UCO), al qual es va veure sortir del registre practicat ahir a la tarda a l'habitatge de Pobla de Vícar a la qual es dirigia Ana Julia Quezada diumenge en el moment de la detenció, quan portaba al maleter del seu cotxe el cos sense vida del petit Gabriel.