Quina és una bona dieta per una embarassada? Carn, Tonyina, amanides? Làctics, Àcid Fòlic, diabetes gestacional...

La pauta d'alimentació durant l'etapa de gestació ha de complir diversos objectius:

- ajudar al fetus a mantenir un bon estat nutricional, pel seu desenvolupament i creixement,

- ajudar a mantenir amb un bon estat de salut i nutricional a la mare.

La mare gestant té unes exigències nutricionals i calòriques diferents de si no estés en aquest estat fisiològic. Són incrementades, especialment durant l'últim trimestre d'embaràs.

Cal que no s'excloguin diversos grups d'aliments considerats indispensables:

1) verdures/hortalisses, que cal que estiguin presents amb unes 2 racions diàries mínimes. La seva aportació de fibra ajudarà a regular el trànsit intestinal. Si es mengen crues, caldria fer una rigorosa neteja i desinfecció, per evitar toxiinfeccions alimentàries.

2) fruites, amb una freqüència de 3 racions diàries mínimes. Si es consumeixen crues són una millor font de vitamina C. Preferible sòlides, pelades, i no en suc o batuts i liquats. També són una bona aportació de fibra dietètica.

3) cereals, llegums i tubercles, han d'estar presents als àpats principals necessàriament, i possiblement també a les col·lacions de mig matí i tarda. Preferir versions integrals dels derivats de cereals. Són aliments d'origen vegetal rics en vitamines del grup B, que ajudaran a un òptim desenvolupament del sistema nerviós i mucoses del fetus.

4) lactis, a incrementar a 3-4 racions diàries, en forma de llet i els seus derivats. Són la principal font de calci, que ajudarà al desenvolupament de l'esquelet del fetus. Cal elegir formatges que no siguin elaborats amb llet fresca (sinó que la llet utilitzada hagi rebut un tractament tèrmic).

5) olis vegetals, contribueixen a l'aportació de vitamines liposolubles i àcids grassos essencials, necessaris pel desenvolupament del sistema nerviós del fetus.

6) carns, peix, ous i productes de la pesca, se n'hauria de consumir, de forma alternada, per dinars i sopars. Són fonts de proteïnes d'elevat valor biològic, aportant aminoàcids essencials. I també una font important de vitamines del grup B i de ferro, amb necessitats incrementades durant aquesta etapa. Cal evitar els derivats carnis crus-curats, pel risc de presència de Listeria monocytogenes (risc d'avortament). Cal que abundi el peix i ous, per sobre de les carns al llarg de la setmana.

7) restringir al màxim els aliments rics en sucres i greixos afegits. Un consum de sucres (en aliments processats i begudes ensucrades) pot promoure el risc de patir diabetis gestacional.

8) És necessari mantenir una ingesta hídrica adequada al llarg del dia, assegurant uns 8 gots d'aigua que es complementin amb llet, brous, gaspatxos, sucs i batuts, infusions, etc. Cal beure suficientment per evitar la retenció de líquids i la formació d'edemes a les extremitats inferiors, així com per evitar el restrenyiment. Caldria evitar begudes alcohòliques i excitants (amb cafeïna).