L'exciclista danès Johnny Weltz va ser el pioner i, de la mà del que ara és un dels actuals directors del Garmin, van començar a arribar a Girona desenes de ciclistes professionals en un pelegrinatge, que va tenir el seu punt àlgid amb Lance Armstrong, i que continua a dia d'avui amb corredors de l'esmentat Garmin, de l'Orica GreenEdge, del BMC o de l'Argos Shimano.

De ciclistes nord-americans, australians, sud-africans o canadencs entrenant-se per les carreteres gironines n'hi ha grapats en aquesta època de l'any, però, més enllà del talent de Dan Martin, Andy Talansky o Daryl Impey; o de l'experiència de David Millar i Tom Danielson ara ha arribat a la ciutat un ciclista diferent.

Fins aquest any, Phil Gaimon no havia guanyat ni una sola cursa en sis temporades de professional als Estats Units -es va estrenar el gener al Tour de San Luis argentí en, curiosament, la primera etapa que corria amb el mallot del Garmin- però aquest limitat palmarès no va ser obstacle perquè Jonathan Vaughters apostés per aquest reconegut bloguer que al seu país és conegut per una pàgina web, "Phill the Trill.net", on entre d'altres peculiaritats té una llista constantment actualitzada dels millors llocs dels Estats Units per comprar galetes de xocolata.

Aquest abril, de fet ja es pot encarregar a través d'Amazon i d'altres plataformes digitals, Gaimon treu al mercat el seu primer llibre Pro Cycling on $10 a Day, l'ara ciclista va anar a la universitat per formar-se com a escriptor, on relata, amb ironia, històries del ciclisme que està més allunyat de l'UCI Pro Tour.

El mateix subtítol del llibre "From Fat Kid to Euro Pro", fent referència a un adolescent gras que acaba sent ciclista professional a Europa, pot explicar la vida d'aquest nord-americà que, començant bastant tard en això del món del ciclisme, ha acabat arribant a disputar la seves primeres carreres a Europa, fa dues setmanes a la Challenge de Mallorca, quan ja gairebé té 28 anys.

"En el meu últim any a l'institut allà a Atlanta vaig veure clarament que era un noi gras, la meva cintura feia 40 polzades, i que volia canviar, així que vaig començar a anar en bicicleta perquè jo no volia seguir sent gras quan anés a la universitat. Volia tenir xicota...". I, tot i no començar a córrer les seves primeres curses fins que ja estava estudiant a la Universitat de Florida, Phil Gaimon tenia prou motor a les seves cames com per anar pujant graons en el món del ciclisme i als 21 anys ja competia en petits equips del ciclisme professional nord-americà mentre es graduava en llengua anglesa per convertir-se en el que vol ser quan deixi el ciclisme competitiu: escriptor.

El Garmin és, segurament, l'únic equip professional que es podia atrevir a fer saltar Gaimon a l'UCI Prou Tour. La seva victòria a la primera etapa del Tour de San Luis, on va acabar sent segon a la general només per darrere del colombià Nairo Quintana, li comença a donar la raó a un Jonathan Vaughters que, tot i el passat més o menys controvertit tant seu com dels veterans del Garmin (Millar, Vande Velde, Hesjedal), manté l'aposta per la regeneració del ciclisme i el trencament dels lligams entre professionalisme i dopatge.

I és que Phill Gaimon és un altre fanàtic del ciclisme net, arribant al punt que duu tatuat Clean (net) al braç dins d'un dibuix que representa una pastilla de sabó.

"El tatuatge significa que corro net, sense drogues, sense dopatge", va explicar mentre corria una Challenge de Mallorca on ja ha comprovat que el ciclisme europeu és diferent del que ell va conèixer als Estats Units i, fins i tot, del que es va trobar a San Luis, per molt que a l'Argentina ja hi hagués molt nivell amb Nairo Quintana o Purito Rodríguez.

"Tot és diferent, els recorreguts són més tècnics, els descensos més llargs... Encara ha d'aprendre molt sobre les carreres a Europa", admet Gaimon que, després de Mallorca, on el Garmin va fer una concentració de pretemporada, ja ha passat aquesta setmana a Girona adaptant-se al que és la rutina dels professionals a la ciutat.

Com molts altres corredors, Phil Gaimon tindrà Girona com a base d'operacions mentre hagi de competir a Europa.

Normalment viu a Califòrnia, i aquests dies, ha sortit a entrenar-se cada matí per les carreteres dels voltants de la ciutat. "Suposo que l'equip comptarà amb mi per a curses als Estats Units, però a mi m'agradaria passar-me el màxim temps possible a Europa per disputar-hi curses", argumentava fa poques setmanes un Gaimon que, per exemple, després de Mallorca té previst córrer la Driedaagse van West-Vlaanderen a Bèlgica i, sobretot, espera que Vaughters li confirmi que disputarà la Volta a Catalunya, on treballaria al costat de l'actual guanyador, l'irlandès resident a Girona Dan Martin, contra els Purito Rodríguez, Chris Froome, Nairo Quintana, Bradley Wiggins....