Les actuacions que la Creu Roja ha hagut de fer a la Costa Brava han disminuït un 30% durant aquest passat juliol, com a mínim en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Fins al 25 de juliol, els equips de salvament havien realitzat unes 3.558 assistències. La intenció d'aquesta campanya és potenciar el servei de prevenció i avisos i introduir noves banderes perquè els usuaris identifiquin el perill que hi ha a cada platja. El coordinador de Creu Roja a la demarcació de Girona, Jordi Martori, ha explicat que hi ha hagut menys actuacions perquè aquest any hi ha menys meduses i l'estat de la mar és millor que ?l'any anterior. Amb vistes a l'agost, es preveu un augment del 25% en les assistències.

Els 160 treballadors de la Creu Roja que actuen a les 34 platges de les comarques gironines van haver de fer un total de 3.558 assistències fins al 25 de juliol, un 30% menys que l'any anterior, quan els serveis es van intensificar per la presència de meduses. El coordinador de Creu Roja a la demarcació de Girona, Jordi Martori, ha detallat que aquest estiu no hi ha tantes meduses i que l'estat de la mar és més favorable, amb majoria de banderes verdes. Això ha fet que no es donessin situacions d'alt risc.

Del total de serveis, més de 1.500 han estat per ferides lleus, com talls o rascades. També s'han hagut d'atendre 679 persones per picades de meduses i 654 més per picades d'altres tipus d'animals o al·lèrgies. A més d'assistències per ferides i picades, els treballadors de Creu Roja també s'encarreguen de recollir menors que s'han perdut a la platja. Durant aquest mes de juliol s'han atès 20 nens, 39 menys que el mateix període de l'any 2009.

Servei de cadires amfíbies

Des de la Creu Roja, durant l'estiu, es posen a servei de les persones amb discapacitat unes cadires amfíbies perquè també es puguin banyar. Durant aquest juliol, a la costa gironina un total de 221 persones s'han beneficiat d'aquest servei.

Segons Martori, les platges amb més risc per als banyistes són les de Roses (Alt Empordà), Palafrugell i Begur (Baix Empordà), perquè els corrents marítims en aquestes zones són molt forts i dificulten el bany. La massificació de les platges de la Costa Brava durant l'estiu és un punt que augmenta el risc d'accident. Per això, a zones com ara Platja d'Aro es porta a terme un servei extra.

Amb vistes a l'agost, Martori ha assegurat que el nombre d'assistències sempre augmenta aproximadament un 25% en comparació amb el juliol i esperen que aquesta tendència es mantingui aquest any.

Prevenció d'accidents

La campanya d'aquest estiu posa èmfasi en la prevenció de possibles accidents. Durant aquest mes de juliol, els socorristes han fet 1.500 avisos a banyistes que es trobaven en zones perilloses, com ara al costat de les roques o mar endins. També s'han avisat els patrons de 41 embarcacions que es trobaven dins la zona marcada per al bany i s'ha fet un seguiment de 100 banyistes que aparentaven símptomes de cansament.

La prevenció de possibles accidents també es potencia amb la introducció de noves banderes que identifiquen el perill. L'any passat ja es va posar en funcionament la bandera que senyalitzava que a l'aigua hi havia meduses, i ara es vol començar a utilitzar una bandera que adverteixi sobre els corrents marítims. Segons Martori, aquest és un sistema "molt visible", ja que la nova bandera està situada sota la de color que indica l'estat del mar. D'aquesta manera, es pretén que els banyistes siguin conscients dels perills que els poden envoltar en cada moment.

Però els treballadors de la Creu Roja no només es fixen en les persones i embarcacions que hi ha a les platges, sinó que també s'encarreguen de prevenir possibles accidents a causa de factors externs. És en aquest àmbit que els socorristes de les platges de Girona han recollit 166 objectes perillosos tant dins com fora de l'aigua. Alguns exemples són vidres, bosses de plàstic o metalls.