En un dia calorós d'estiu el més habitual per refrescar-se amb la companyia de la família o dels amics és anar a la platja. En el seu defecte també es pot anar a la piscina. Existeix, però, una alternativa: passar el dia en un parc aquàtic, un indret on es vol sumar la naturalesa i la frescor de l'aigua amb la diversió. Aquesta combinació només es pot trobar en parcs aquàtic, on des dels més petits fins als més atrevits poden disfrutar d'un dia d'estiu tirant-se per tobogans o bé desafiant la piscina d'onades. A les comarques gironines n'hi ha diversos, com el Water World de Lloret de Mar, l'Aquadiver de Platja d'Aro i l'Aquabrava de Roses.

Va ser a partir de 1985 quan es va decidir fomentar una nova oferta turística per als estiuejants de la Costa Brava. Una manera diferent de passar un dia entretingut i passat per aigua. El parc aquàtic pioner a la Costa Brava va ser el Water World de Lloret de Mar, que va obrir les portes per primera vegada el 12 de juliol de 1985. La nova fórmula d'aigua i naturalesa combinada amb diversió va tenir èxit i just dos anys més tard la mateixa empresa -Parcs Aquàtics de la Costa Brava- va inaugurar l'Aquadiver a Platja d'Aro. Aquell 1987 també es va inaugurar un tercer parc aquàtic, l'Aquabrava de Roses.

Julià López-Arenas, el director de l'empresa gestora del Water World i de l'Aquadiver (Parcs Aquàtics de la Costa Brava), recorda que el Water World de fa 25 anys "no té res a veure amb l'activitat actual ni per dimensions, ni per públic i tampoc pel tipus d'atraccions". Al principi, el parc aquàtic de Lloret de Mar es va dissenyar amb la idea que el client fos més aviat juvenil, que era el públic que hi havia a les localitat turístiques properes a Lloret. Per això al Water World hi ha atraccions com el "Kamikaze" o el "Riu Salvatge" i les muntanyes russes, enfocades cap a un públic més juvenil. L' actual director va començar a treballar en el Water World l'estiu de 1985. Era una simple feina d'estiu. Vint-i-sis anys després, López-Arenas ha passat per la majoria dels àmbits de treball que comporta un parc aquàtic fins arribar a la direcció dels dos parcs ara fa sis anys.

Públic juvenil i familiar

López-Arenas també recorda que quan es van inaugurar les instal·lacions del Water World encara hi havia zones "per enjardinar". En els inicis, el Water World era un parc concebut per un públic juvenil i estranger mentre que l'Aquadiver estava pensat per captar una clientela més familiar. No obstant això, cap dels dos parcs ha volgut tancar les portes a cap mena de públic.

Durant els 26 anys d'història del Water World, les instal·lacions han experimentat dues grans ampliacions per atraure també el públic familiar amb un terreny més ample i amb unes zones més tranquil·les. "Ara al Water World ens visita un públic intergeneracional on pots trobar joves, famílies, parelles, escoles, casals i molta mainada. És difícil dir el públic que majoritàriment visita el parc per què hi ha atraccions per a tots els públics", assenyala el seu responsable. La gran difèrència del Water World respecte als altres parcs, sempre segons la versió de López-Arenas, és que el parc de Lloret "és un jardí; avui en dia el Water World té un entorn natural que fa que sigui molt diferent del principi".

En el cas del Water World, el parc aquàtic està just en un turó. Aconseguir els terrenys per adequar-lo a les necessitats del parc "va ser dificultós", reconeix López-Arenas, qui també explica que "eren altres temps" i els tràmits administratius eren més simples i ràpids. Cal tenir en compte que el decret que regula el funcionament i la instal·lació de Parcs Aquàtics de Catalunya data de 1988, quan els tres parcs de la Costa Brava ja estaven fets.

"Una aposta nova i de risc"

Que el Water World i l'Aquadiver estiguin en dues localitats turístiques com Lloret de Mar i Platja d'Ara no és casualitat. "Vam tenir clar que un parc aquàtic havia d'estar en una destinació turística a l'estiu i que fos una població nodrida de turistes amb una alta rotació de persones", explica López-Arenas. Fer el primer parc aquàtic a Catalunya el 1985 va ser "una aposta nova i comportava un nivell de risc". Vint-i-sis anys després els parcs aquàtics continuen captant clients i tenen corda per anys.

passat i present dels parcs aquàtics. El Water World de Lloret de Mar i l'Aquadiver de Platja d'Aro van obrir les portes els anys 1985 i 1987, respectivament.Imatge antiga del parc aquàtic de Lloret de Mar, que encara s'havia d'enjardinar.Entrada inicial del Water World, molt diferent de l'actual. El tobogan amb quatre pistes, una de les atraccions amb més èxit dels parcs aquàtics.Imatge històrica d'una terrassa del Water World plena de clients.Un home llisca per una de les muntanyes russes del Water World.