L'anomenen "vela de gènere" i no és per a menys. Es tracta d'un curs de navegació exclusivament per a dones amb l'objectiu d'introduir-les i, en alguns casos, ajudar-les a perfeccionar la seva formació en aquesta matèria, sovint relegada al món masculí. La iniciativa, que va sorgir l'any passat, neix de la voluntat del president del Club Nàutic del Port de la Selva, Octavi Candela, i de la capitana del port, Eva Martínez, molt implicada en l'escola de vela del centre i amb moltes conegudes interessades a practicar aquest esport. Durant el mes d'agost, aprendran i milloraran els seus dots de navegació per les aigües del cap de Creus i la badia del Port de la Selva.

"Aquestes dones moltes vegades sortien a fer vela amb els seus marits, però no n'acabaven d'aprendre o bé no els deixaven portar les embarcacions tot i que elles tenien ganes de saber-ne", explica el director esportiu de l'ens, Xavier Casorrán. I així van començar l'edició de l'any passat amb unes 14 persones que, enguany, han arribat fins a les 24. "Està essent tot un èxit i a més elles s'ho passen d'allò més bé", afegeix Casorrán.

Navegant amb vela lleugera

De fet, algunes de les que van començar l'any passat, diu, ja surten a navegar soles amb la vela lleugera, una de les modalitats que ofereix l'escola de vela. Ahir es va iniciar el curs amb els nivells d'iniciació i de perfeccionament i es continuaran la resta de dimarts, dijous i divendres d'aquest mes de sis a nou del vespre. Segons els organitzadors, encara queden places disponibles a un preu de 84 euros pels socis del club i a 105 per a la resta i compten amb 12 hores de navegació.

Els cursos es mantenen durant els caps de setmana d'hivern per a aquelles interessades a seguir perfeccionant el seu aprenentatge.

Aquesta exclusivitat per al gènere femení, però, també els ha comportat algunes crítiques. I és que, segons Casorrán, alguns homes els han dit que ells també volen poder tenir el seu curs especial. "Alguns diuen que se senten discriminats", diu el director esportiu amb un somriure. Per aquest motiu, diu, podrien fins i tot plantejar-se fer-ne un altre només per a homes.

Pel que fa al final de curs, l'any passat van participar a la regata Interclubs Empordà, una de les cites de vela de creuer de referència a la comarca i a la Catalunya Nord. Ho van fer amb una embarcació i aquest any, tot i que encara no ho han decidit, s'estudia la possibilitat de repetir l'experiència. De fet, segons Casorrán, una de les noies ja està preparant samarretes per a l'ocasió.

La gran acollida que té l'activitat anima els organitzadors a ja pensar en les properes edicions i a esperar que continuïn creixent en nombre de participants. I és que en només un any han gairebé doblat el nombre d'alumnes.