"Sóc de Toledo, estic de vacances a Sant Mori i és la primera vegada que vinc a una cursa de cavalls, perquè m'han convidat. I m'agrada molt, acabo de guanyar 20 euros!". Són les cinc de la tarda i l'hipòdrom de Bàscara està ple d'ambient: famílies, turistes, curiosos i amants de l'hípica s'han congregat per seguir les curses de cavalls i ponis... amb apostes incloses.

Fa una xafogor enganxosa, però els mojitos i begudes diverses ajuden a passar la tarda. Els més espavilats han agafat lloc a l'ombra des del primer moment, mentre que la resta de gent passeja encuriosida, veient com es preparen els cavalls i els genets. Fins i tot s'hi pot trobar l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret. I és que la concurrència és d'allò més variada, però predominen els amants de l'hípica i curiosos procedents de diversos racons de la comarca.

"Ens agraden molts els cavalls, vivim a prop d'aquí i vam veure els cartells, o sigui que vam decidir acostar-nos-hi amb la família i els amics", explica la Conxita. Ells s'han animat a apostar -en canvi, hi ha gent que només s'ho mira sense treure la cartera-, tot i que van una mica a cegues: "No els coneixem, però anem a provar sort", assenyala.

El sistema d'apostes és senzill: la quantitat mínima a apostar és un euro, i s'han d'encertar el primer i el segon classificats. Llavors, els diners es reparteixen entre tots els encertants, després d'haver-ne tret un 50% que es queda l'organització. En el cas dels ponis les apostes es fan esperar més, mentre que en les categories més professionals, com per exemple els pura sang, la cosa s'anima. En tot cas, una persona no pot apostar més de 600 euros, i un únic cavall no en pot rebre més de 300. Són les regles del joc.

Les apostes resulten un èxit i molta gent s'anima a provar-ho. És el cas, per exemple, de la Laia i la Mònica, a qui els agraden els cavalls i a més tenen un company que coneix un dels participants. "Hem decidit apostar per provar sort, perquè ni tan sols hem vist els ponis. Però total, en tot cas només perdrem dos euros", expliquen.

Els primers en sortir són els joves genets que van amb els ponis, i l'ambient és el mateix que si ?fossin carreres perofessionals. Primer surten els cavalls al ?"paddock", per tal que els apostants puguin veure'ls i decidir per quin es decanten. Després, es traslladen a la pista per a fer la cursa.

Malgrat les apostes i els ?favoritismes, aquí s'anima i ?s'aplaudeix tothom, des del guanyador fins al que arriba últim. Hi ha qui procura immortalitzar el moment amb càmeres fotogràfiques i infants que es miren els ?cavalls ?bocabadats. I és que el ?nivell és ?elevat: en el cas dels ponis, per ?exemple, ha de ser un tècnic qui determini qui ha arribat segon i qui tercer, ja que la cursa ha estat molt ajustada. Molts dels genets són de l'Alt ?Empordà i rodalies, i es ?mostren molt satisfets de poder participar en la cursa.

Després dels ponis, arriba el torn dels més grans. Hi participen cavalls creuats, pura sang i ??anglo-àrabs, entre altres.

Els organitzadors es van mostrar satisfets perquè, després de ?setmanes de temps inestable, ?durant tota la tarda va lluir el sol, fet que va permetre que desenes de persones s'acostessin fins a Bàscara per a ?presenciar l'espectacle.

L'hipòdrom, de fet, va reobrir el passat mes d'abril després d'haver estat tres anys aturat per les obres del tren d'alta velocitat (TAV). Això va comportar que s'hagessin de ?reformar les instal·lacions de la ?Resclosa, ja que ara hi passa un ?viaducte i un dels pilars coincidia amb l'antiga pista de galop. Des que va reobrir, l'hipòdrom ha procurat fer activitats de forma continuada, ja que és dels únics de Catalunya que està obert durant tot l'any.