Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina van tancar l'agost de 2007 el Festival Castell de Peralada amb un concert de la seva gira Dos pájaros de un tiro, que ja havien portat unes setmanes abans al de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols. Feia pocs mesos que els dos intèrprets i compositors havien unit les seves forces en un projecte que es traduiria en desenes i desenes de recitals per tot l'Estat espanyol i Llatinoamèrica -amb plens arreu-, i en un doble disc en directe amb el mateix títol. Vist l'èxit de l'invent, en el qual reinterpretaven temes dels seus extensíssims repertoris i els amanien amb el savoir-faire en directe que els caracteritza, Sabina i Serrat van decidir mantenir-lo i apostar-hi encara més fort: així, fa pocs mesos publicaven el disc conjunt La orquesta del Titanic i posaven en marxa una nova gira, Dos pájaros contraatacan, amb la qual ahir a la nit van obrir el Festival Castell de Peralada, abans de portar-lo el 7 d'agost a la Porta Ferrada.

Peralada i Sant Feliu de Guíxols han intercanviat els seus papers com ho fan en escena Serrat i Sabina, Sabina i Serrat, que en el concert d'ahir van fer el que s'esperava d'ells, i ho van fer molt bé: repassar cançons hiperconegudes pels espectadors que omplien el recinte, i presentar alguns dels nous temes d'aquest recent treball conjunt que, tal com es pot llegir en el programa del Festival de Peralada, té "com a teló de fons la romàntica idea que els músics segueixen al peu del canó mentre al seu voltant tot s'enfonsa". Música per a temps de crisi, vaja.

Es podrien fer moltes conjectures sobre el motiu real que ha portat Sabina i Serrat a embrancar-se en aquest projecte, i també es podrien fer moltes conjectures sobre què s'enfonsa en un auditori que ha pagat fins a 200 euros per veure el concert, però tant se val. Serrat i Sabina ofereixen un espectacle total en el qual recuperen temes emblemàtics dels seus respectius repertoris (Ocupen su localidad, Hoy puede ser un gran día, Y sin embargo, Helena, 19 días y 500 noches, Mediterráneo, Señora, Princesa, La Magdalena, La del pirata cojo...) i es posen el públic a la butxaca des del primer moment gràcies tant a la música com a la seva capacitat de comunicació.

Així, només de comparèixer a l'escenari, Serrat i Sabina van dir que per a ells era un honor tornar a Peralada. A les dues hores de concert que van seguir, els dos intèrprets van fer-se bromes de manera permanent mentre anaven desgranant el seu pràcticament inacabable repertori.

Llums i projeccions

Acompanyats per una banda excel·lent de vuit músics (entre els quals sobresurten noms amb una llarguíssima i reconeguda trajectòria, com el pianista Ricard Miralles, els guitarristes Pancho Varona i Antonio García de Diego i Josep Mas Kitflus als teclats) i dues cantants, i amb una escenografia espectacular en la qual sovintejaven les projeccions i els jocs de llums per crear els ambients propicis per a cada tema, Serrat i Sabina, que sembla mentida que tinguin ja 68 i 63 anys repectivament, van cantar en solitari temes propis i de l'altre i també ho van fer plegats aconseguint moments d'una gran intensitat. El públic, entregat des del principi, va respondre amb grans ovacions cadascuna de les interpretacions i en moltes ocasions, fins i tot, s'avançava i començava a aplaudir quan tot just s'iniciaven els primers acords d'alguns dels temes més reconeixibles dels dos intèrprets. I al final, va sortir del recinte amb la convicció d'haver assistit a una nit memorable.