La Festa Major de Santa Anna va arrencar ahir amb el pregó a càrrec de Joaquim Illas i Illas -conegut com en Falet-, un veí de Blanes que d'aquí a sis dies, quan se celebri el dia central del cicle festiu, complirà 105 anys. L'acte havia de tenir lloc a l'Escenari de la Festa Major de la plaça dels Dies Feiners, però minuts abans de començar, es va haver de traslladar al Teatre a causa de la pluja que va començar a caure amb força. Aquest canvi improvisat va causar malestar entre alguns dels 750 veïns que es van quedar sense poder entrar a l'interior de l'edifici a causa de la manca d'espai. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Blanes ja va avançar ahir que està previst que el pregó es repeteixi un altre dia.

El canvi d'ubicació va suposar que l'inici del pregó es retardés una hora, però finalment, els actes van seguir com estaven previstos, i l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat dalt l'escenari pels regidors i regidores de l'Ajuntament, es va referir al pregoner d'aquest 2014 com una persona coneguda i estimada per tothom. També va recordar que des de fa 10 anys és un dels col·laboradors de la secció d'imatges de l'Arxiu Municipal, i per aquest motiu va reconèixer el treball altruista i abnegat de totes aquelles persones que, com en Falet, fan possible seguir recuperant dia a dia gran part de la història quotidiana de la vila.

El pregoner, de quasi 105 anys

Per la seva banda, Joaquim Illas va fer un pregó farcit d'anècdotes i detalls de la història de Blanes viscuts en primera persona per aquest avi centenari que al principi va afirmar convençut que "el passat que jo recordo no fou pas millor que aquest meu present regalat. Tot i els problemes i els moments tristos que sempre hi ha a la vida, el balanç és altament positiu. A la vida, si vas pel bon camí: te'n surts!". La seva longevitat li ha permès ser testimoni de fets importants de la nostra història i sobre quin moment va ser el millor per ell, ho va tenir molt clar: "Jo em quedo amb el Blanes d'ara, perquè les persones tenen un benestar que abans era impensable. Abans, la crisi era permanent! Això sí, abans potser es vivia més tranquil" va comentar l'avi centenari. En aquest sentit, va donar a conèixer molts detalls de la seva vida personal, lligada als canvis viscuts a la localitat selvatana. De què va treballar, com es divertia quan era petit i en la joventut i el fet destacat que la seva família va ser la primera de la població a muntar una botiga tipus autoservei l'any 1968.

En Falet va compartir alguns dels seus secrets per poder arribar a depassar la centúria: "Jo sopo aviat i vaig a dormir d'hora, perquè m'aixeco cap a tres quarts de set, esmorzo i a mig matí vaig a caminar (...) Caminar i menjar sa, poc i bo, sobretot verdures, algún serrà a la brasa o peix a la planxa que també m'agrada i, fins i tot de tant en tant: una copeta de vi negre, això sí, ha de ser bo! A quarts de vuit ja he sopat i a tres quarts de deu ja dormo" explicava entusiasmat.

Cap al final del pregó, Joaquim Illas va explicar quina és una de les seves actuals ocupacions col·laborant amb l'Arxiu Municipal, intentant posar noms de persones i llocs a les imatges que hi ha dipositades en fons i ajudant amb el seu testimoni a deixar per escrit anècdotes i curiositats de Blanes i la seva gent. La seva narració, que es va allargar durant mitja hora, va anar complementada amb la projecció de diverses fotografies relacionades amb el passatge de la història de la vila que recordava. Abans que una llarga ovació tanqués el discurs d'en Falet, va regalar a tothom un darrer consell: "A la vida no s'ha de tenir por als nous reptes, ni als canvis. Això sí, les coses s'han de fer ben fetes, pensant molt bé allò que has de fer". El tancament definitiu el va fer recitant la poesia La terra de xauxa, d'Antoni Bori i Fontestà.

Al seu terme, naturalment, es va completar una de les tradicions més nostrades del municipi. L'alcalde va lliurar a Joaquim Illas una reproducció de la Font Gòtica, la més alta distinció que concedeix l'Ajuntament de Blanes, reservada tan sols als regidors i regidores que deixen el seu càrrec, així com als ciutadans i ciutadanes que han fet un destacat servei al municipi, com és en aquest cas fer el pregó de la Festa Major.

Actuació de Quim Masferrer

Després del pregó del veí més gran de la localitat, es va realitzar l'esperada actuació de l'actor selvatà Quim Masferrer, conegut actualment per protagonitzar El Foraster de TV3, i amb anterioritat com un dels tres membres de Teatre de Guerrilla. Si bé actualment se'l reconeix sobretot per aparèixer a la petita pantalla, Quim Masferrer, amb una dilatada trajectòria teatral, va demostrar ser un gran actor.