Els assistents al cicle Tertúlies Marítimes Es Niell, que es va iniciar dimarts al vespre a la biblioteca del Club de Vela de Blanes, van demanar a l'Ajuntament selvatà que lideri la recuperació de l'Antic Aquari de la localitat, que va existir fins al febrer del 1993.

L'Aquari es va construir l'any 1961 en uns terrenys situats a l'Esplanada del Port que van ser cedits pel seu propietari a l'Ajuntament. Un cop construït l'edifici, el consistori va facultar el CSIC perquè ocupés la finca i hi mantingués un aquari. Per fer realitat tant aquest equipament com el laboratori que hi havia, va participar en les converses i acords el doctor Carles Bas i qui llavors era alcalde de Blanes, Rodobaldo Aldama. El centre d'investigació aviat va esdevenir popular entre els blanencs i els turistes i va obtenir el reconeixement de l'àmbit científic, ja que disposava d'una de les col·leccions més diverses d'animals marins mediterranis de la costa catalana. Poder recollir aquesta riquesa i diversitat va ser possible gràcies a les donacions gratuïtes d'animals que feien principalment els pescadors.

Entre els assistents, molts recordaven amb enyorança les visites que hi van fer quan eren escolars, la tortuga La Cargola que hi va viure durant un temps i la presència del primer peix ballesta que es va veure a Catalunya. Per tot això, durant la tertúlia el públic va comentar la possibilitat que l'Ajuntament de Blanes liderés la recuperació d'aquest equipament comptant amb la complicitat del CEAB. Cal tenir en compte que algun any s'havien arribat a vendre 2.700 entrades per visitar-lo en només 15 dies i, es va arribar a assolir un màxim anual de 14.740 entrades. Aquesta part de la conversa la van dirigir tres doctors en biologia: Carles Bas, doctor en biologia especialitzat en l'ecologia marina, Rafael Sardà, doctor en ecologia aquàtica del Centre d'Estudis Avançats de Blanes i Dolors Rosell, que va ser la directora de l'Aquari des del maig del 1989 fins al seu tancament.

Centenari del Port

D'altra banda, en la tertúlia que va tenir lloc coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu d'agost i va durar més d'una hora, es va parlar també del centenari de l'inici dels primers treballs de construcció del port de Blanes i, especialment de les obres d'ampliació que el sector pesquer reclamava des dels anys 80 i que no va ser realitat fins 30 anys més tard. En aquesta reunió hi van intervenir Albert Ros i Quimet Malvesí que van parlar dels antecedents de la construcció del port, entre altres temes. Organitzat per l'Ajuntament a través de l'Arxiu Municipal i el Club Vela Blanes, l'objectiu d'aquest cicle que es farà cada any amb dues o tres sessions és que hi puguin participar tots els interessats en qualsevol aspecte passat i present de la vila en l'àmbit mariner. La propera cita del cicle Tertúlies Marítimes Es Niell s'ha programat per a d'aquí a dos mesos, a mitjan mes d'octubre.