Màgica, intensa i molt potent. Així va ser l´actuació que van oferir dissabte a la nit els Blaumut en un espai d´excepció com és la Ciutadella de Roses. Sense preàmbuls ni presentacions, la banda va irrompre amb força a l´escenari de Sons del Món amb un dels temes més emblemàtics del seu nou àlbum, El primer arbre del món i que porta per títol el mateix nom. Amb un pontent directe, la veu nítida de Xavi de la Iglesia va aconseguir posar la pell de gallina a més d´un -tot i la xafogor que regnava a l´ambient- a mesura que enllaçaven tema rere tema -«De moment», «El millor gos per un nom», «Vuit» o «Llimoners».

Davant d´un públic molt contingut, De la Iglesia i el violinista Vassil Lambrinov intercanviaven bromes i pensaments que despertaven riallades fugaces. «En Vassil és el més elegant de tot el grup», deia el cantant. «M´he deixat els mitjons a casa. Perdó» li contestava Lambrinov. Tampoc van faltar els records d´infància en temes com «Qui va matar el Sr. Cordills?», la seva versió musical del poema «I beg your pardon», de Salvador Espriu o fins i tot la interpretació de «Percussions d´acostament», que no es troba en cap dels dos àlbums del grup.

Tot i això, el moment àlgid de la nit va arribar amb els esperats «Pa amb oli i sal» i «Bicicletes» -del primer disc, El turista- moments en què el públic, potser animat ja pel vi Cartesius 2013 que maridava el concert, finalment va abandonar les cadires i es va alçar per unir-se en cos i ànima a la potència musical dels Blaumut.