Actuarà al Gastromusical després que el cuiner Jordi Jacas prepari un sopar inspirat en les tapes andaluses. Han preparat l'actuació o improvisaran sobre la marxa?

No he parlat amb ell, crec que això serà una de les sorpreses de la nit. Per un costat ell farà el seu menú i jo faré la meva dansa. Pot ser que hi hagi una fusió, però deixarem que això flueixi entre el públic.

L'actuació d'aquest diumenge serà una oportunitat per veure l'essència més pura del flamenc amb el seu espectacle Íntimo. Per què ha escollit aquest ball per a aquesta ocasió?

Perquè Íntimo és l'espectacle més proper al públic, més directe al cor. És un recorregut pels diferents pals flamencs sense cap argument, no hi ha dramatúrgia, només hi ha la música com a fil conductor. Volem que l'escenari del Gastromusical recordi un tablao flamenc, on es balla directament al cor. Aquest és el millor espectacle per fer en aquest festival i amb el que la gent s'ho passarà millor.

Com sorgí la idea d'unir el vostre ball amb els seus plats?

Jordi Jacas és un dels xefs que més m'agraden. Ens vam conèixer quan el vaig contractar per un càtering en un esdeveniment privat. Vaig provar els seus plats i em van encantar. Allà va sorgir la idea de treballar junts, ell em va oferir ballar en el seu festival i jo vaig acceptar.

El flamenc és patrimoni mundial. Com és rebut aquest ball a l'estranger?

El flamenc és un art universal que a tot arreu agrada, el públic ho veu com un ball meravellós. Arreu del món on vaig agrada molt.

Aquest estiu està actuant a la seva terra natal, dins el festival Lorca y Granada. És la primera vegada que actua a casa seva?

És la primera vegada que actuo a Granada en un lloc tan gran com el Generalife. Gràcies a Déu sóc profeta a la meva terra i la crítica ha estat molt bona. Ara toca acabar de gaudir amb les 30 funcions que ens queden per celebrar el 75è aniversari de les obres de Lorca.

Ve de Granada i actuarà aquest diumenge a l'Escala, què té d'especial per a vostè aquesta terra?

Catalunya sencera és molt flamenca. Li tinc molta estima perquè vaig estar vivint a Barcelona molt de temps i són moltes les vegades que he ballat a Girona i, una vegada més, estic segur que la gent ho passarà molt bé.

Veurem molts anys més Rafael Amargo sobre els escenaris?

Sí, sí, per descomptat! Encara em queda molta guerra per donar. Estic molt bé amb mi mateix, amb molta pau i amb molts projectes per endavant. Ara estem preparant un nou espectacle sobre Buñuel que s'estrenarà, segurament, el pròxim any.