Ho sentim molt, el concert serà a les 11 de la nit a dins de l'església. Es poden esperar aquí o bé a les portes, ara que ja està parant de ploure". Aquestes són les paraules que la noia que distribuïa els tiquets del concert de Chucho Valdés no va parar de repetir durant més de mitja hora. A causa del temporal i de la intensa pluja que va caure divendres al vespre a Castelló d'Empúries, l'artista cubà va haver de canviar l'escenari inicial per un d'improvitzat al cor de la basílica de Santa Maria.

En el marc del Festival Sons del Món, amb les entrades esgotades des de feia ja uns quants dies, el músic es va prendre el canvi com tota una benedicció i precisament va pronunciar les següents paraules tot just abans de començar a tocar: "Potser sigui la primera i probablement última vegada que toqui en un escenari així. Crec que és veritablement una benedicció". La cançó que va seguir el seu discurs va ser una que portava per nom Cristo.

Satisfacció tot i la pluja

Cal dir que, en un inici, el concert va agafar un to una mica diferent a l'esperat pels espectadors. La música instrumental del piano fluïa d'una manera diferent a la plantejada, a causa en gran part a la nova localització. Chucho, amb camisa de colors i somriure permanent, va tocar cada peça amb total delicadesa, com si fos ben bé una feina individual. A cada cançó la gent es relaxava més, i la bona rebuda anava en augment. El públic, majoritariament gent de mitjana i avançada edat, reconeixien contents que havia valgut la pena venir malgrat el temps.

Per exemple, en Xavier va venir expressament d'Olot, tot declarant-se "fan" de la música, tant de Chucho com del seu pare, Bebo: "Estic molt content que no s'hagi anul·lat, perquè hauria estat senzill tornar els diners i ja està. Crec que ha estat una bona manera d'arreglar la situació tot i que la sonoritat del lloc és una mica dolenta", va assenyalar. Altres parelles no estaven tan contentes, com és el cas de l'Anna i la seva parella, que li havia regalat les entrades. "Venim de Figueres, i home, està bé però es podria haver previst que faria aquest temps. La música està molt bé. Jo no coneixia el gènere i m'esta agradant molt"", va explicar.

Viatge als Estats Units

Al final, les cançons de Valdés van embolcallar el públic i el van transportar a les sales dels clubs de jazz de Estats Units, amb la veritable sensació de tancar els ulls i sentir-te allà. Els ritmes de l'Havana també van estar presents en tota la vetllada. A la llum de les espelmes i amb els aplaudiments amplificats per la sonoritat del lloc, Chucho no va decebre i va emocionar els assistents una vegada més.