EAndreas staier, clavicèmbal

Festival Nits de Clàssica.

Lloc: Claustre de la Catedral de Girona.

Dia: 07/07/2016

Obres: Johann Sebastian Bach: Variacions Goldberg BWV 988.

ls gironins van agrair la presència del gran mestre internacional Andreas Staier omplint tot l'aforament disponible en el que era el tercer concert consecutiu dedicat al clavicèmbal. Encara que pugui semblar un aposta arriscada -que ho és- tots tres concerts han estat un gran èxit de públic i també artístic.

El d'Andreas Staier era jugar sobresegur perquè estem parlant d'un dels artistes més importants. No només és un gran clavecinista, sinó que també és un excel·lent intèrpret de fortepiano.

Les seves Variacions Goldberg són molt madures. Staier no va patir per les exigències tècniques de la partitura ni res semblant, encara que la calor que es va patir al Claustre de la Catedral li va jugar alguna petita mala passada. El que sorprèn més de la seva interpretació és la inigualable serenitat amb què va tocar les 30 variacions. Un gran alè poètic revestien les variacions més lentes i les de tempo més endimoniat tenien una claredat magnífica.

Tot i que ho feia amb una certa contenció, un dels trets més atractius de la versió d'Andreas Staier és el joc i l'influx de dansa que dóna a les variacions més juganeres. En alguns moments fins i tot ho sap fer amb una certa ironia sorneguera extraordinària.

En el da capo de l'ària temàtica es va poder escoltar una repetició molt diferent de la primera. En realitat, des de l'inici han passat grans coses i quan tornem a escoltar l'ària incial ja no sembla la mateixa.

Staier i tots els músics que poden tocar aquestes variacions a aquest nivell mereixen el millor dels reconeixements. El nostre clavecinista, amb una carrera tan extensa i encara que ha tocat moltíssim aquesta pàgina, va haver de treballar de debò. Se'l va veure molt concentrat i va patir en algun moment quan el contrapunt vertiginós és més compromès. Amb tot, va ser un recital de primera.