La flor i nata dels sommeliers catalans es van reunir ahir al Mas Marroch, on l'Associació Catalana va celebrar un any més el concurs per triar el millor professional del sector. També es va celebrar la Nit dels Sommeliers, un sopar de germanor amb uns 160 assistents i que va servir per donar diversos reconeixements, inclòs el soci d'honor a Agustí Ensesa, col·laborador de Diari de Girona.

Els catorze participants inscrits van haver de passar diverses proves:?per començar, un examen escrit, un tast oral i prova d'idioma i una prova de decantació. A la tarda, els finalistes es van haver d'enfrontar a reptes encara més complicats: un test ràpid -en què els participants tenien quinze segons per identificar la imatge que veien en pantalla-, un nou tast oral, identificació de productes i prova d'idioma, la correcció d'una carta errònia, una exhibició de presa de comanda i maridatge, una prova de decantació i, finalment, una prova d'estil per demostrar l'elegància, saber estar i diligència.

Entre els participants n'hi havia tres que treballen en restaurants gironins:?Ivan Camps i Dani Martínez (El Celler de Can Roca) i Ferran Vila (La Banyeta, Palol de Revardit). Al tancament d'aquesta edició encara no s'havia fet públic el vencedor, que en anys anteriors havien estat el rosinc Roger Viusà (2006) i el gironí Carles Aymerich (2008 i 2009). Per fer cadascuna de les proves, els participants van comptar amb un temps determinat i van haver d'actuar davant d'un jurat professional que estava format, entre altres, per Juan Muñoz Ramos, Jordi Bort, José Roldán Tapia i Agustí Torelló.

Després de tot un dia de proves hi va haver un sopar de germanor, que va comptar amb uns 160 comensals. Durant la cerimònia també es van fer diversos reconeixements:?Juanjo Asenjo (millor comunicador), El Mocroscopi, d'Irene Alemany (millor iniciativa), Josep Pelegrí (millor sommelier 2016), Caves CastellRoig, Sabaté i Coca (millor celler de Catalunya), Ramon Roqueta (millor enòleg) i el gironí Agustí Ensesa com a soci d'honor. Els guanyadors d'aquests reconeixements són votats pels socis de l'Associació en funció de les propostes presentades. A l'acte hi va assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El concurs de Sommeliers de Catalunya consta de les mateixes proves que es fan als concursos estatal, europeu i mundial, i té com a principal objectiu donar a conèixer la professió de sommelier. Ser finalista en el concurs català obre la porta a la final estatal, i ofereix també la possibilitat de formar part de les competicions europea i mundial. El concurs és itinerant i es va fent a les quatre províncies catalanes, així com el sopar posterior, que serveix com a espai de trobada entre els diferents professionals del sector.