Tot va començar quan alguns submarinistes van trobar ampolles de vi en vaixells enfosats. En treure-les a la superfície i obrir-les van poder comprovar que el vi no només continuava essent bo, sinó que després de tants anys sota l'aigua havia adquirit unes propietats especials. Ben aviat, algunes empreses de França van començar a oferir-ho com a activitat turística i des de fa un temps aquesta possibilitat ha arribat també a la Costa Brava. A la platja de Sant Pol, l'empresa Dive Different i l'estació nàutica de Sant Feliu de Guíxols Costa Brava ofereixen la possibilitat de submergir-se a buscar ampolles de vi que envelleixen sota el mar per després poder degustar-les.

L'activitat està oberta a tot tipus de públic, de manera que no cal ser un submarinista expert per participar-hi. L'empresa col·loca les ampolles en unes gàbies sota l'aigua i els participants, que poden baixar a recollir-les acompanyats d'un instructor, les treuen a la superfície, sovint recobertes de cargolets i algues marines. En cas que sigui el primer cop que es bussegi, l'instructor donarà abans tots les indicacions pertinents i se sortirà de la platja per anar-se endinsant, poc a poc, en el mar. Si els participants ja tenen experiència, una barca els portarà fins al lloc on es troben les ampolles i des d'allà es podran capbussar. Totes les extraccions es fan de forma manual i el màxim d'ampolles que es poden treure en una mateixa immersió són sis.

El vi que es pot trobar dins les ampolles és un negre natural del Mas Molla de Calonge, que passa un mínim de sis mesos sota l'aigua. Un cop recuperades les ampolles, es pot fer una degustació a la barca mateix o bé a a platja. A més, un cop l'any -cap al mes de setembre, com a cloenda de la temporada-, organitzen un tastet conjunt a la platja, on els assistents poden degustar diferents tipus de vins i veure la diferència de gust entre els que han envellit sota el mar i els que no.

Per gaudir del vi, tanmateix, no és estrictament necessari vestir-se de neoprè i agafar la bombona d'aire. També hi ha la possibilitat d'acompanyar en barca els submarinistes i veure l'extracció sense haver-se de mullar o, senzillament, contractar una degustació de vins envellits sota el mar. L'objectiu és fer una activitat amb la qual tothom es pugui sentir còmode;?i de fet s'ha convertit en una bona opció per a regals a parelles o aniversaris. En algunes ocasions, a més, fins i tot organitzen visites guiades al celler Mas Molla, per tal de descobrir tot el procés de producció del vi.

Malgrat que l'any passat ja van funcionar en període de proves, aquest és el primer any en què s'hi han posat seriosament. L'objectiu de Dive Different és evitar la massificació, de manera que per a les immersions només accepten grups petits -d'entre dues i quatre persones- i l'activitat es fa només sota reserva prèvia. De cares al futur, volen mantenir el Mas Molla però començar a treballar amb algun altre celler. El que tenen clar, tanmateix, és que volen continuar apostant per vins empordanesos, ja que per a ells és important que els productes siguin de la terra i «casin» amb el conjunt de l'experiència.

El president de l'Associació Catalana de d'Estacions Nàutiques, Miquel Gotanegra, l'objectiu és aconseguir que el mar es vegi com un atractiu turístic durant tot l'any i no només durant els mesos d'estiu. A més, també volen desmitificar la idea que la nàutica és cara tot oferint activitats diverses -com ara caiac, snorkelpadel surf- a l'abast de tothom. Segons Gotanegra, el sector nàutic és una activitat totalment sostenible a Catalunya, ja que el mar és un gran actiu. També indica que organitzar activitats originals i creatives, com és el cas de les ampolles de vi, és molt important per continuar atraient visitants.