Elevat a la muntanya de la Verdera, al terme municipal del Port de la Selva, s'alça imponent el monestir benedictí de Sant Pere de Rodes. El monument, d'estil preromànic, romànic i gòtic, acull durant els vespres d'estiu activitats per descobrir aquesta joia del patrimoni. La gran novetat d'aquest any, la visita Pirates i corsaris a Sant Pere de Rodes, es va estrenar el dimarts. És una visita dirigida a tota la família, orientada a descobrir les històries i llegendes de pirates que envolten la zona d'influència del monestir.

El segle XVI va ser l'edat d'or de la pirateria a la zona del mediterrani, i amb la seva situació privilegiada, no és d'estranyar que el litoral del cap de Creus rebés la influència d'aquesta activitat i hagi heretat un gran nombre d'històries i llegendes vinculades als «bandolers del mar». El monestir tenia la doble funció de defensa i d'avisar el poble en cas d'un atac.

La visita comença a la part de dalt del monument, amb vistes al Port de la Selva i al mar. Allà, la guia, Clara Poch, dona la benvinguda posant els visitants en context. La imatge del pirata que Hollywood ha popularitzat no s'assimila a la dels pirates de casa nostra, sinó als que durant els segles XVII i XVIII van poblar la zona del Carib i les Bahames. Al Mediterrani, la pirateria procedia de la zona de Turquia, i és més probable que vestís amb turbant i bombatxos. Poch presenta també el màxim exponent de la pirateria mediterrània, el famós Barbarrossa.

Amb els nens al capdavant, amb un mocador al cap i un pedaç pirata cadascun, la ruta continua a les torres de defensa, on s'explica que els monjos havien construït sortides per poder escapar en cas que el monestir fos atacat. Després es passa al claustre, on s'explica la primera llegenda de la vetllada. Segons la història, el fundador del monestir hauria estat el pirata Cordepedra, que hauria deixat l'activitat després de transformar-se al cristianisme.

La següent parada és el pati del darrere de l'absis, una zona normalment tancada al públic, que s'ha obert en aquesta ocasió per ensenyar les tombes i explicar la segona llegenda, una història sobre el tresor de 658 monedes d'or i plata descobert en aquell racó del monestir el 1989, i que actualment es troben al MNAC. «Poder visitar aquesta zona, normalment tancada, dona un plus a la visita», explicava Poch.

La visita segueix dins de l'església, una joia de l'Església benedictina, on es guarden les relíquies de Sant Pere, que són les protagonistes de la següent llegenda del recorregut. Per acabar, els visitants arriben al celler on s'expliquen els assalts dels pirates que atacaven els vaixells espanyols que comerciaven amb vi. Allà, Poch convida els visitants a gaudir d'un tast de garnatxa, i de suc per als nens, acompanyat d'uns melindros per fer baixar la gana.

«És una visita original, una forma diferent de veure el monestir», comentava l'Eduard Llorens, després de la visita. És la tercera vegada que visita el monument amb el seu fill Oriol, de 12 anys. «M'ha agradat molt veure les tombes, i la llegenda de Cordepedra», explicava l'Oriol.

En canvi, l'Esther i l'Oriol Serra, que anaven amb nens més petits, l'Artau i l'Otger, creuen que la visita no està ben plantejada per a nens. «El vocabulari era complicat i hi havia molta explicació de fets i dates. Potser si hi hagués hagut més teatre, hauria motivat més els nens», comentava l'Esther. «Potser valdria la pena posar més pa que formatge a les llegendes», va concloure l'Oriol.