La Festa Major de l'Escala, que se celebrarà entre el 26 d'agost i el 4 de setembre, comptarà amb una cinquantena d'activitats, entre les quals destacarà l'estrena de l'Alfolí de la Sal com a museu. A més, es potenciaran els actes dirigits als joves i el pregoner serà el paleontòleg Eudald Carbonell.

L'Alfolí de la Sal tindrà un protagonisme destacat en la Festa Major de l'Escala d'aquest any. Protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser adquirit per l'Ajuntament l'any 2006 i, després de vuit anys de restauració, coincidint amb la Festa Major, començarà a funcionar com a Museu de l'Escala. D'aquesta manera, a la primera planta s'explicarà la història del municipi a través de les èpoques i les transformacions que s'han produït en el paisatge. L'exposició permanent L'Escala i la mar d'Empúries combinarà diferents audiovisuals amb peces originals de diferents èpoques cedies pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Museu Marítim de Barcelona i diferents famílies escalenques. Aquest espai ha estat dissenyat sota la direcció d'Eudald Carbonell amb la col·laboració del Museu de l'Anxova i la Sal.

L'estrena d'aquesta exposició permanent serà el 31 d'agost a les set de la tarda. Aquell mateix dia hi haurà el pregó de la Festa Major a càrrec d'Eudald Carbonell, i just després s'homenatjarà la celebració de la 40a Cantada d'Havaneres de l'Escala, organitzada per la Penya Blaugrana. La botifarrada i anxovada popular i el concurs de música jove i amateur D-nota't completaran la jornada.

De fet, els joves tindran un protagonisme destacat en aquesta Festa Major de l'Escala. El dia 3 de setembre es tornarà a organitzar la gimcana nocturna a la platja, que l'any passat es va estrenar amb èxit i que enguany anirà acompanyada d'un sopar popular a la riba. També es tornarà a instal·lar el tobogan inflable gegant, de cent metres, a la baixada del carrer Enric Serra el matí del 4 de setembre. Com a novetat, a més, s'hi sumarà una tirolina de 170 metres que permetrà sobrevolar el mar des de la casa del Gavià a la Riba (1 de setembre) i una festa «holi» el 2 de setembre.

Pel que fa a les Barraques, a banda del concurs D-nota't, comptaran també amb El Tour 2017 i un concert que inclourà els guanyadors del D-nota't de l'any passat, Festucs i l'Orquestra Maribel. També es farà la cursa d'Orquestres Flotants no Identificats i el Festival Nàutic.