La gira de celebració dels vint anys de Jarabe de Palo està deixant les emocions a flor de pell per allà on passa. Així va ser fa unes setmanes a Sant Feliu de Guíxols i així va tornar a ser dimarts a la nit al festival del Castell de Peralada. Un festival on, segons el cantant, Pau Donés, «t'has de fer gran» per actuar-hi, i on ell va aconseguir la complicitat amb el públic en un temps rècord, cosa que no sempre és fàcil.

Donés està fent especial cada concert d'aquesta gira, on no deixa de compartir sentiments i anècdotes amb el públic. Fins i tot aquells que tenen a veure amb un tema tan delicat com el càncer al qual s'enfronta: de fet, un dels moments més emotius del concert va ser en el moment d'interpretar Humo, un tema que va compondre «quan sentia que el meu gran amor, la vida, se m'escapava i vaig aconseguir que es quedés».

Donés i companyia van fer un extens repàs a la seva carrera, que va començar ara fa vint anys amb La Flaca i que des de llavors ha deixat temes tan coneguts com Depende, Dos Días en la Vida, El Lado Oscuro, Bonito o Duerme Conmigo. Tots ells i molts més van sonar a Peralada, on Donés va fer broma amb la «litúrgia» d'asseure's i aixecar-se als concerts: «Recordo quan era petit i anava a missa, i el poder que tenia el capellà quan ens deia: drets, asseguts!», va explicar entre rialles. També va recordar que va compondre Como quieres ser mi amiga en una caravana al Cap de Creus, i va fer partícip el públic de les seves dificultats amb les dones.

El concert va anar in crescendo fins als bisos finals, que van incloure Duerme Conmigo i, sobretot, Grita, que Donés va dedicar a unes amigues amb qui s'havia retrobat després de 40 anys. I per si no havia tingut prou dosi de públic, el cantant va signar en acabar el concert exemplars del seu llibre, 50 palos. Donés vol demostrar que té corda per estona.