El 20 de juliol de 1969, els astronautes nord-americans Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin van arribar a la lluna per primera vegada en la història de la humanitat amb la nau Apol·lo 11. Entre els seus instruments de navegació i les seves pertinences personals hi havia, per a cadescun, un rellotge cronòmetre de la marca Omega Speedmaster. Avui -per celebrar els quaranta anys d'aquest esdeveniment- la marca comercial ha volgut mostrar al món sencer, mitjançant una exposició itinerant, els primers rellotges que van viatjar a l'espai, així com tots aquells que han portat diversos astronautes a traves d'aquests anys en els seus viatges espacials.

Aquesta exposició ha arribat a Girona de la mà del joier gironí Pere Quera i es mostra al públic a l'establiment del carrer de l'Argenteria, fins al dia 27 d'aquest mes, on es podran contemplar una sèrie de rellotges -tots ells autèntics originals- que han format part de la història de la humanitat a l'espai exterior.

L'any 1961 el president John Figeral Kennedy va prometre al poble americà que durant aquella dècada l'home arribaria a la lluna. Experts de la Nasa van estar buscant quina mena de rellotge portarien els astronàutes per controlar el temps i, al final, es van decidir per la marca Omega Speedmaster, sense que, curiosament, la casa ?suïssa se n'assabentés.

Els rellotges que es van usar eren de corda perquè en no haver-hi gravetat a l'espai no haguessin funcionat els de tipus cinètic. Tampoc portaven l'esfera recoberta de vidre, sinó de plàstic, ja que, en el cas que s'haguessin trencat, els vidres haurien quedat flotant per dins de la càpsula espacial, posant en perill els astronautes. Tots els rellotges que van anar a l'espai en aquells anys estaven protegits contra les baixíssimes temperatures de més de 200 graus sota zero que hi ha a l'exterior de l'exòsfera

El rellotge d'en Kennedy

A l'exposició gironina de Pere Quera s'exhibeix també el rellotge que va portar el malaurat president dels Estats Units John Figeral Kennedy al llarg de gairebé tota la seva vida, que també era de la marca Omega, així com diversos exemplars de rellotges que els astronàutes han portat durant molts dels seus viatges, i un dels vestits dels quals també es troba a l'exposició.

Pere Quera ha explicat que la casa Omega "ha volgut celebrar també a Girona el 40è aniversari de l'arribada de l'home a la lluna amb l'exposició dels rellotges espacials i, al mateix temps, s'han fabricat 1.969 exemplars numerats de record, així com 150 rellotges idèntics com el que portava el president Kennedy". Tots els exemplars estan certificats per la casa com a autèntics.