Els salesians celebren 125 anys de la seva arribada a Girona

El dia 14 es farà una eucaristia, s'instal·larà una placa i s'inaugurarà una mostra fotogràfica

09.05.2017 | 12:41
El menjador de l´antic seminari dels Salesians a Pont Major, en una imatge d´arxiu

La comunitat salesiana celebrarà el 14 de maig el 125è aniversari de la seva arribada a Girona ·Se celebrarà una eucaristia, s'instal·larà una placa, s'inaugurarà una exposició fotogràfica i es farà un dinar

La comunitat salesiana de Girona celebrarà el proper diumenge, 14 de maig, el 125è aniversari de la seva arribada a la ciutat. Un segle i quart durant el qual han deixat una petjada profunda en la ciutat i sobretot en els seus joves, primer a Pont Major i actualment amb la tasca que realitzen a la parròquia de Santa Eugènia.

Segons va explicar l´historiador i salesià Ramon Alberdi, la comunitat va arribar a Girona perquè hi havia la petjada de Don Bosco, que va fer estada a la Casa Carles de la ciutat el 6 de maig de 1886, de camí a França. Però no va ser fins el 1891 que Felip Rinaldi, llavors director dels Tallers de Sarrià (Barcelona), va enviar cap a Girona el sacerdot gallec Manuel Benito Hermida Pérez i el clergue Dionisio Vicentin, encara estudiant. El seu primer destí va ser el número 128 del carrer de Pedret, on el dia 14 es col·locarà una placa commemorativa. Des d´allà, van començar a treballar per poder habilitar la vella masia de la Manola per convertir-la en la llar salesiana a la ciutat.

El 8 de maig de 1892 es va poder inaugurar a la Manola un nou Oratori Festiu, també anomenat Esplai Dominical, on oferien activitats i jocs per als més petits. També van posar en funcionament una petita escola gratuïta mentre iniciaven la construcció d´un edifici de nova planta per poder créixer. Així, la Granja Salesiana de Sant Isidre es va poder inaugurar a Pont Major el 1893, i el pare Santiago Ghione va ser l´encarregat de consolidar-la tot rebent un nombre cada cop més gran d´alumnes, alguns dels quals interns. Aquesta va ser la primera granja-escola que van tenir el salesians a tot l´Estat espanyol, i tenia com a objectiu combinar l´ensenyament catòlic amb l´agricultura, de manera que els fills de la pagesia gironina més desfavorida poguessin sortir-ne ben instruïts.

Quan aquest espai va quedar petit, va sorgir la idea de construir el santuari de Maria Auxiliadora, que després de nombroses dificultats -degut als aiguats i la manca de recursos- es va convertir en realitat l´any 1901.

Els successors de Ghione van continuar expandint la tasca dels salesians a Girona. El curs 1924-25 va entrar en funcionament un nou col·legi de primària al costat de la Granja-Escola, i l´any 1928 s´hi va sumar també una casa-seminari de formació per a joves salesians. Per tot plegat, van haver d´aixecar un nou edifici.

Després del parèntesi que va suposar la Guerra Civil, el salesians van reprendre la seva activitat, tot i que van acabar tancant l´internat i tampoc es va reprendre l´activitat de la granja-escola. L´any 1943 es va crear l´Associació d´Antics Alumnes, que segueix essent molt activa i que ha estat la impulsora, de fet, de la celebració del 125 aniversari. En canvi, sí que va continuar l´oratori Festiu i el seminari-col·legi, tot i que la manca de seminaristes va fer que també s´acceptessin alumnes externs.

L´any 1972, el descens d´alumnes va permetre llogar una part de l´espai al Ministeri, que també el va dedicar a l´ensenyament. El curs 1977-78 el seminari va traslladar-se a Mataró, i el poc després bisbe Jaume Camprodon va encarregar als salesians la gestió de la parròquia de Santa Eugènia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Minut de silenci davant la seu de la Generalitat a Girona
Emotiu minut de silenci a Girona

Emotiu minut de silenci a Girona

Centenars de persones s'han aplegat davant de l'edifici de la Generalitat

Girona obligarà els amos dels gossos a portar ampolles d´aigua per a les miccions

Girona obligarà els amos dels gossos a portar ampolles d´aigua per a les miccions

La mesura, juntament amb la norma de portar bosses, s'inclourà dins una revisió de l'Ordenança de...

Girona Detingut en provocar un petit incendi a casa

Girona Detingut en provocar un petit incendi a casa

Els Mossos van detenir ahir un home, que pateix un cert trastorn de salut mental, després...

Suspenen la vaga d´ambulàncies de Girona prevista per divendres arran de l´atemptat a Barcelona

Suspenen la vaga d´ambulàncies de Girona prevista per divendres arran de l´atemptat a Barcelona

El comitè de vaga ha acordat també la suspensió de la manifestació prevista a Calella de la Costa...

L´alcaldessa de Girona condemna l´atemptat terrorista a les Rambla

L´alcaldessa de Girona condemna l´atemptat terrorista a les Rambla

Marta Madrenas mostra la seva solidaritat amb la ciutat de Barcelona arran de l'atropellament massiu

Girona multarà els propietaris dels gossos que no llencin aigua damunt els pixats dels animals

Girona multarà els propietaris dels gossos que no llencin aigua damunt els pixats dels animals

L'Ajuntament senyalitza cinc itineraris on poder dur els gossos deslligats i engega una campanya...

Enllaços recomanats: Premis cinema