Espanya, cansada després de l'agònica victòria al debut davant Sèrbia, només va ser capaç d'aguantar vuit minuts el corró d'Estats Units, en la repetició de la final del Mundial 2014 de Turquia, ja que les nord-americanes es van imposar sense pal·liatius per 103-63. Va ser un xoc molt semblant al d'aquella final de fa dos anys, si bé llavors Espanya, que va caure per 64-77, va guanyar l'últim quart (16-10) i, en aquesta ocasió, va ser atropellada (12-29). A més de la superioritat d'un rival al qual Lucas Mondelo concedeix «dos passos» per davant de les altres, va influir el gran esforç realitzat només 16 hores abans en l'exigent partit davant Sèrbia i la baixa de la gironina Marta Xargay, per precaució, amb unes lleus molèsties en un peu. Xargay havia estat, precisament, una de les protagonistes del triomf davant de les campiones d'Europa, amb 15 punts en menys de 17 minuts.

Aquesta derrota entrava dins dels plans de l'equip espanyol. Fins a dues vegades es va posar per davant Espanya en l'arrencada, 5-4 i 8-6 amb dos triples de Laia Palau i Ndour, però el llegendari quintet inicial nordamericà no és qualsevol cosa i no anava a permetre que se li compliqués la 43a victòria seguida en un torneig olímpic davant d'una rival molt desgastada pel proper partit anterior. Diana Taurasi va obrir el marcador, la gegantina Brittney Griner (2,03) va aguantar l'estirada espanyola en l'inici amb 8 punts seguits que van posar el 8-10 al marcador, Ellena Delle Donne va frenar el segon intent espanyol (14-19) i Fowles la va ajudar a encadenar el 0-10 que va liquidar el xoc al final del primer quart (14-29). A partir d'aquí, Espanya va aguantar l'estirada en el segon i tercer quart, que es van tancar 23-25 ??i 14-20, abans de tirar la tovallola, ja molt castigada per la fatiga, en l'últim període.