El català,

llengua vehicular

lluís aldeguer marcé. GIRONA.

Hen «guanyat» (?) una batalla, però la ­guerra encara no s´ha acabat. No tinc cap confiança en els polítics. Hem de fer molta pressió si volem donar-ho per exhaurit d´una vegada i poder ser estrictes amb la immersió lingüística com ja la teníem. No hem d´acatar cap sentència que hi vagi en contra. El model establert fins ara és temporal puix que en aquests moments encara no s´ha pronunciat el Tribunal Suprem Espanyol.

Sigui a favor o en contra, la decisió o sentència d´aquest Tribunal, la immersió lingüística quedarà sense efectes. En el millor dels casos, s´haurà creat un precedent en haver adoptat una postura salomònica per fer content a tothom (TSJC). Poden venir altres famílies que vulgin el mateix tracte que les tres denunciants i haurem de donar-los la raó. No deixa de ser caòtic i inoperant... No hem de sacrificar un model que ha funcionat en aquest país, respectat per tothom, per l´oposició de només tres famílies que volen suprimir-lo. Això és intolerable en qualsevol poble que es tingui per democràtic com també és una aberració per a la intel·ligència humana en acceptar aquesta sentència. Vist això, ni les lleis ni estructures establertes per qualsevol col·lectivitat tenen cap credibilitat si es dóna la raó a qualsevol que vol canviar-ho tot i formular unes noves normes adaptades al seu criteri. L´opinió personal prevaldrà sobre la de la totalitat... (?). Al meu entendre si jo vull integrar-me en una societat i no comparteixo el que està establert, només tinc dues opcions, marxar o bé acceptar el que vol la majoria. Per tant tenim molt de camí pel davant perquè es reconegui el català com a única llengua vehicular de l´ensenyament. Per tot això hem de donar suport a la comunitat educativa amb mobilitzacions i signatures per blindar-ho per llei.

Carta oberta

al Tribunal Suprem

enric carcereny beltran. LLORET DE MAR.

Vostès senyors magistrats de l´alt tribunal, tenen una gran oportunitat de demostrar la seva indepèndencia i competència per no dictar una nova sentència que alteri el tema de la immersió lingüística catalana, pels següents arguments: a) El dret estableix que el que el poble vota, cap jutge ho pot canviar. Així es va dir en l´Estatut i el parlament català. Molts no hi estem d´acord, inclús amb la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, encara que reconeix la validesa del sistema. b) Està plenament demostrat que la seva aplicació ha sigut un encert per aprendre el català, reconegut a tot Europa, i si a sobre el castellà és sense discussió l´idioma més parlat i més fort a Catalunya. Anar en contra el més dèbil, és senzillament un abús, una injustícia i un nou espoli (robatori). c) La sentència del TSJC ha obert una escletxa, que pot ser la demostració final que l´unic camí és la indepèndencia. Així ho poden decidir els catalans, perquè la paciència té un límit. No es fixin amb els jutges esportius, perquè es veu massa el «llautó». d) Fa poc, el Tribunal Constitucional francès va votar en contra de l´opinió i el desig del seu govern en el tema del genocidi armeni. Això és independència judicial.

La generositat... i la

manca de coneixement d´alguns polítics

PAU MORATA. PLATJA D´ARO.

Vull felicitar el diari per la seva informació i articles d´opinió. Gràcies a DdG m´assabento de coses com ara la generositat del CAC amb els seus membres i exmembres així com de la generositat i el desconeixement sobre promoció turística que hi ha a l´Ajuntament de Girona. Ajuntament que es gastarà gairebé 18.000 euros en una suposada acció de promoció turís­tica al maig en vols de llarga distància de British Airways. Que en aquesta viatgin 1,1 milions de passatgers no vol dir que més d´un milió de persones es mirin la seva revista, en la qual apareixerà el publireportatge de dues pàgines. I que es passi un espot de 35 segons en vols de llarga durada... tampoc significa que se´l mirin quan els passatgers poden gaudir d´entreteniment a les seves pantalles. Diu el Diari que segons l´Ajuntament de Girona, la campanya tindrà un gran impacte publicitari i turístic, i que la regidora de Turisme va justificar l´afer esmentant més d´un milió de visionats, la possibilitat de captar inversors i que l´Ajuntament es quedarà amb els drets de tot l´anunci! Només faltaria! Quina generositat, quin impacte... i quina manca de coneixement sobre la promoció turística!