Un forense informàtic és un senyor que obre els ordinadors morts, n'estudia les entranyes i a partir d'aquestes dedueix la vida sencera del seu propietari. Aquí, en les entranyes de l'ordinador, hi ha efectivament la seva col·lecció de fotos, el seu àlbum familiar i el seu àlbum privat. Potser alguna instantània del familiar s'hagi colat sense voler en el privat i viceversa, com quan els polítics confonen el que és seu amb el que és de tots. Aquí hi ha també les pel·lícules que va emmagatzemar per veure-les a soles, quan es tancava a l'habitació dient que anava a contestar uns correus. Per cert, que aquí hi ha així mateix els correus, en les seves diferents carpetes. Si el forense informàtic efectua una incisió trasversal, a la manera com el metge forense introdueix el bisturí en el fetge del cadàver, deduirà de seguida el grau de toxicitat d'aquests correus. Potser el propietari de l'ordinador va morir d'ells, de tots aquests missatges d'amor o de desamor que s'han quedat freds en aquest estómac que anomenem disc dur.

En el disc dur es poden rastrejar també les últimes pàgines web que el difunt va visitar, que és tant com dir els últims bars en els quals va entrar així com les últimes consumicions que va demanar i amb quins aperitius. Si la mort és recent, apareixeran les patates fregides a mig pair, les olives a penes destruïdes encara pels sucs gàstrics, el filet que es va empassar sense mastegar perquè tenia pressa... Però estàvem parlant del disc dur del PC, no del ventre del seu usuari... La confusió prové del fet que l'ordinador ha esdevingut ja una prolongació del propi cos. Jo, del meu, del meu ordinador, tinc dit que l'incinerin i que no li facin l'autòpsia, ni tan sols una autòpsia menor, una autòpsia caritativa, a la recerca del manuscrit d'una novel·la sense publicar o d'un poema dels últims dies en el qual s'advertís ja la premonició de la mort. Les premonicions sobre la mort, tenint en compte la seva inevitabilitat, tenen totes una mica d'acudit.

Em pregunto a què venia tot això i venia, ara ho recordo, de l'estranyesa que em va produir llegir al diari l'expressió "forense informàtic". Ara mateix, si vols saber de què ha mort algú, li has d'obrir l'ordinador abans que el pit.