Centenars de nadons prematurs es beneficien de la llet materna donada per altres mares que, de manera altruista, la cedeixen a algun dels set bancs de llet materna que operen a Espanya, entre ells el de l´hospital La Fe de València.

Es tracta de nadons que, en la majoria dels casos, no poden ser alletats per les seves pròpies mares ja que en néixer molt abans del que els correspon seves mares no estan preparades per generar llet. En la resta dels casos alguna patologia de la mare o del nounat fa que no pugui ser alletat directament.

Des de l´obertura del primer banc de llet humana el 2001, Espanya ja compta amb set bancs d´aquest tipus amb la finalitat alimentar centenars de nounats, gràcies a les nombroses dones que es troben en període de lactància i decideixen compartir la seva llet amb aquests nadons prematurs.

En només onze anys Espanya s´ha sumat a la llista dels 166 bancs de llet en actiu que hi ha a Europa amb el propòsit de promoure el consum de llet materna donada.

Segons l´Organització Mundial de la Salut (OMS), la llet materna donada és la segona millor opció a l´hora d´alimentar a un nadó, per darrere de la llet que la pròpia mare pugui proporcionar al seu fill directament.

La doctora Nadia García, coordinadora del banc de llet humana de l´Hospital 12 d´Octubre, va explicar que la llet donada no és equiparable a la materna, ja que en ser pasteuritzada perd valor nutricional i immunològic, però segueix sent la segona millor opció .

García ha assenyalat que el volum de llet donat augmenta cada any des de la inauguració d´aquest banc el 2007. En el cas del 12 d´Octubre ha passat dels 495 litres el 2008 als 933 litres recollits el 2011 procedents de 122 donacions que han servit per alimentar a 318 nadons.

Afegeix que la donació de llet és encara una pràctica recent i malgrat que Espanya té set bancs de llet, encara queda molt per fer per aconseguir a països com Suècia i Itàlia que compten amb una extensa tradició en aquest àmbit.

El banc de llet del madrileny Hospital 12 d´octubre, la unitat de llet de l´Hospital Universitari de la Fe de València i el banc de llet materna de Barcelona encapçalen els bancs espanyols pel seu volum de llet donada.

En la mateixa línia de l´hospital madrileny es troba l´Hospital la Fe de València, que des de la inauguració el maig del 2010 ha subministrat llet a 348 nadons, gràcies a la solidaritat de 220 mares que després de donar a llum en aquest centre van decidir donar part de seva llet a altres nens que ho necessitaven.

Aquests bancs acusen la manca de finançament en la gestió de sistemes de recollida que mantinguin la llet congelada mitjançant cadenes de refrigeració, segons reclamen des de l´Hospital 12 d´Octubre.

Així, les mateixes fonts adverteixen que aquesta mancança dificulta, i en molts casos anul · la, la possibilitat que els bancs distribueixin la llet a altres centres sanitaris i impossibilita la recollida de la llet de les llars de les donants.

El secretari de l´Associació de Bancs de Llet Humana ha recalcat que encara que els bancs de llet espanyols s´acosten a poc a poc a la situació dels europeus de més recorregut, encara cal fer més visible l´activitat d´aquests centres.

Afegeix que el problema fonamental que travessen els bancs espanyols no està en absolut relacionat amb la qualitat de la llet, sinó amb el desconeixement que un gran nombre d´especialistes en pediatria tenen sobre els serveis prestats per aquests centres.