El Departament de Salut crearà aquest any dues empreses filials de l'Institut Català de la Salut (ICS) que gestionaran, respectivament, l'atenció primària de Girona i l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Així ho ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una resposta parlamentària donada a conèixer avui en la qual ha especificat que aquestes reformes s'emmarquen en un pla de cinc anys perquè l'ICS evolucioni a través d'"empreses públiques vinculades amb el territori".

Aquestes empreses públiques tindran la mateixa naturalesa jurídica que l'ICS, ja que seran entitats de dret públic sotmeses a dret privat, i caldrà aprovar la seva creació mitjançant una llei.

Amb aquestes reformes, "s'acostarà la gestió al territori i es facilitaran les aliances estratègiques amb la resta de proveïdors de cada regió sanitària", segons Boi Ruiz.

També es pretén ampliar l'autonomia en la gestió dels centres i els serveis, així com possibilitar la participació dels professionals sanitaris en la presa de decisions.