L'Agència de Salut Pública de Catalunya preveu que 35.000 embarassades, la meitat de la mitjana anual de dones que esperen un fill, accedeixin a vacunar-se contra la tos ferina per transmetre els seus fills, a través de la placenta, anticossos que els protegeixin de la malaltia des del naixement.

En una iniciativa pionera a Espanya i que ja ha donat bons resultats als Estats Units, Irlanda i el Regne Unit, l'agència començarà, aviat, una campanya de vacunació de les dones embarassades contra la tos ferina, que entre el 2008 i el 2011 va causar la mort a nou nadons de menys d'un any a Catalunya.

La tos ferina ha ressorgit a Catalunya des de principis d'aquesta dècada i el grup més vulnerable són els nens menors d'un any, entre els quals hi ha més incidència perquè encara no n'han desenvolupat la immunitat.

A més, aquesta malaltia és més greu i deixa més seqüeles entre els més petits.

La vacuna (denominada dTpa) se subministrarà al tram final de l'embaràs, entre les setmanes 27 i 36, i servirà per donar una doble protecció, a la mare i al nadó, ja que a través de la placenta el nen incorporarà els anticossos suficients per combatre la tos ferina fins a la vuitena setmana de vida, quan rebrà directament la primera dosi de vacuna

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha explicat que han decidit apostar per aquesta estratègia perquè és "extraordinàriament eficaç i, a la vegada, de baix cost", ja que la vacuna costa 8 euros, pel que s'estima que aquest any administrar-la a les embarassades que ho desitgin costarà 300.000 euros.

Antoni Mateu, ha destacat que aquesta és "una de les actuacions més importants que s'estan iniciant a Catalunya per reduir les morts de menors d'un any".

La decisió de basa en els bons resultats d'una prova pilot de vacunació de gestants que es va dur a terme entre el 2012 i el 2013 a l'Hospital Clínic de Barcelona.

El secretari de Salut Pública ha fet l'anunci als mitjans abans d'inaugurar una sessió informativa sobre la vacunació de les dones embarassades contra la tos ferina al Caixafòrum Barcelona, en què han intervingut experts de la Societat Catalana de Pediatria, de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia i de l'Associació Catalana de Matrones i a la qual han assistit uns 300 professionals.

Actualment, la vacuna contra la tos ferina s'administra a Catalunya en cinc dosis: als 2, 4 i 6 mesos, en combinació amb altres vacunes contra la diftèria, tètanus, poliomielitis i haemophilus, i després, als 18 mesos, es posa un reforç i un altre entre els 4 i 6 anys, que a partir d'aquest any es fixa en els 6.

La immunitat que ofereixen tant la vacuna com haver superat la tos ferina és limitada a un període que oscil·la entre els 8 i els 10 anys.

La tos ferina és una malaltia infecciosa i contagiosa produïda pel bacteri 'Bordetella pertussis' caracteritzada per crisi de tos convulsiva i que en adults sol passar desapercebuda, pel que és fàcil que es transmeti a lactants i nens.

Per contra, és una malaltia especialment greu en el primer any de vida per les complicacions que apareixen (la pneumònia en el 20% dels casos, convulsions en el 2,5% i encefalopatia en el 0,5%), les seqüeles que deixa i perquè causa la mort del 0,9% dels menors de 6 mesos.

A Espanya la vacunació contra la tos ferina va començar el 1965 i actualment, la cobertura de la vacuna a Catalunya és del 90%.