Noves teràpies contra el càncer de mama presentades el Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) augmenten les taxes de supervivència en aquests tumors i obren noves portes d'esperança.

En la seva tercera jornada, ESMO, que fins dimarts que ve reuneix gairebé 20.000 oncòlegs a Madrid, també va conèixer una enquesta sobre pacients que deixen la quimioteràpia pels seus efectes secundaris, i una investigació sobre el càncer de coll d'úter metastàtic. En càncer de mama ESMO ha donat a conèixer novetats interessants.

La primera, un nou tractament que augmenta en un 40 per cent la supervivència d'un tipus de càncer de mama molt agressiu, HER2 positiu amb metàstasi, segons recull l'estudi Cleopatra, presentat al Congrés.

En aquesta investigació han participat un total de 250 centres de 19 països, entre ells nou hospitals espanyols.

Un seguiment a llarg termini, 50 mesos, d'aquest estudi, ha demostrat els beneficis del nou fàrmac en aquest càncer amb metàstasi, assenyalen els seus autors, ja que la supervivència global ha passat d'una mitjana de 40,8 mesos a 56,5, aconseguint 15,7 mesos més de vida.

El tractament afegeix un nou principi actiu, pertuzumab, l'actual, amb trastuzumab i quimioteràpia. El càncer de mama HER2 positiu representa entre el 15 i el 20 per cent del total d'aquest tipus de tumors.

El juny passat, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va autoritzar el finançament d'aquest nou medicament, comercialitzat per Roche, per combinar-se amb els altres fàrmacs.

"La millora de la supervivència observada en l'estudi Cleopatra de prop de 16 mesos no té precedents en altres sobre càncer de mama metastàtic, els resultats són increïblement útils per als pacients i els seus familiars", ha assenyalat l'autora principal del treball, la doctora Sandra Swain, del Washington Hospital Center, dels Estats Units.

La doctora Eva Pruneres, oncòloga de l'hospital 12 d'Octubre de Madrid, participant en l'estudi, ha assenyalat: "Estem davant xifres de supervivència pràcticament inèdites en l'oncologia en la malaltia avançada, hi ha patologies no oncològiques considerades cròniques en què la taxa de supervivència s'aproxima al que revela aquest estudi".

Una segona investigació, Imelda, en què han participat vuit hospitals espanyols, se centra en el càncer de mama avançat HER2 negatiu, que suposa el 80 per cent de tots els casos.

Una nova forma d'utilitzar el tractament antiangiogènic bevacizumab (Avastin) aporta 15 mesos més de vida a les pacients amb aquest tumor.

Els resultats posen de manifest un millor control de la malaltia a triplicar la supervivència lliure de progressió, objectiu primari de l'estudi, però també s'ha observat una millora significativa en la supervivència global.