La doctora d'Obstetrícia de Salut de la Dona Dexeus Sofia Fournier Fisas ha recomanat avui a totes les dones embarassades que evitin viatjar a zones de risc del virus Zika, que pot causar malformacions al fetus.

Fournier, membre de l'equip d'Alt Riesgo Obstètric i responsable de coordinació de la docència de la Secció de Medicina Maternofetal, ha explicat que el virus zika és un virus RNA monocatenari similar al virus del dengue o a la febre groga, que es transmet a través de la picada del mosquit camallarg, actiu sobretot en horari diürn i que viu tant en ambients tancats com a l'exterior.

"Una de cada cinc persones que hagin rebut la picada d'un mosquit infectat presentarà la febre zika amb símptomes que apareixeran al cap d'uns cinc dies d'haver patit la picada i es mantenen des de 48 hores a una setmana: febre, reacció cutània, cefalea, dolor articular, miàlgies i conjuntivitis", ha explicat l'especialista.

Segons la doctora, els primers dies pot manifestar-se de forma similar a la grip i de moment no existeix tractament específic per al virus, ni vacuna per prevenir la infecció.

"El virus zika no només afecta l'embarassada, en el procés de contagi es produeix un pas transplacentari de la infecció que pot donar lloc a afectacions fetals greus entre les quals s'inclouen malformacions severes del sistema nerviós central, sobretot microcefàlia, calcificacions intracraneals, atròfia cerebral i hidrocefàlia", ha alertat la doctora.

Salut de la Dona Dexeus ha avisat que s'ha emès l'estat d'alerta per l'augment de la infecció ocorregut al Brasil, on s'han diagnosticat més de 4.000 nadons nascuts amb microcefàlia en els últims mesos.

L'Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha advertit que probablement el virus s'estendrà per tot Llatinoamèrica, de manera que ha demanat a totes les autoritats locals que extremin les mesures per intentar eradicar el mosquit transmissor.

Per això, Salut de la Dona Dexeus ha advertit dels riscos de la infecció pel virus zika a les pacients embarassades que tinguin pensat viatjar al Brasil, Colòmbia, El Salvador, Guaiana Francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Martinica, Mèxic, el Panamà, el Paraguai, Puerto Rico, Surinam i Veneçuela.

"Les dones embarassades de qualsevol trimestre hauran de consultar el seu metge i potser considerar posposar el seu viatge a les àrees en les quals el virus zika s'està transmetent activament. Si han de viatjar a les esmentades zones, hauran de prendre mesures per evitar picades de mosquit", ha conclòs Fournier.