Tots sabem com costa desenganxar-se dels llençols cada matí, però cal que tinguis clar que fer-ho no és impossible. El millor despertar és el que es produeix de manera natural. Però en una societat privada de somni, és freqüent que sigui de manera brusca i causi confusió. Per fer-ho més suportable, aquestes són algunes idees per començar el dia amb bon peu.

Alarmes

Produeixen un despertar brusc si no s'han dormit les hores necessàries, ja que se seguirà acusant la falta de son, explica Òscar Sans, neurofisiòleg i pediatre de l'hospital barceloní Sant Joan de Déu. Després de vuit hores de son, el despertar és més fàcil que si són menys, ja que la fase del son ja no és tan profunda, coincideix Odile Romero, neurofisiòloga de la Unitat del Son de l'hospital Vall d´Hebron de Barcelona.

Llum gradual

El millor despertar és el que s'assembla el més possible al que es produeix de manera espontània. Per despertar a poc a poc i sense sobresalts, explica Romero, existeixen despertadors que pugen gradualment el to de llum i emulen la sortida del sol. La llum gradual d'aquests aparells ordena al cervell que deixi de fabricar melatonina, l'hormona que indueix al son, i comenci a fabricar cortisol, hormona responsable de despertar.

Música

'Viva la vida', de la banda Coldplay, és la millor cançó per despertar-se amb energia i motivació, diu el psicòleg David M. Greenberg. Però sobre gustos no hi ha res escrit, així que cadascú triï la seva melodia preferida.

Estiraments

Alguns experts recomanen fer estiraments al despertar. No obstant això, Yolanda de la Llave, psicòloga de l'Institut de Recerques del Somni de Madrid, explica que no tothom es desperta amb els músculs engarrotats. Dependrà del que es moguin durant el somni, motiu pel qual unes persones en necessiten més que unes altres.

Les begudes

Prendre's un got d'aigua només més sortir del llit és una bona forma d'hidratar el cos després d'una nit en què l'organisme no ha ingerit aliments. Molta gent opta per un cafè, encara que hi ha estudis que indiquen que la millor hora per prendre'l seria de 9.30 a 11.30, perquè just quan ens llevem, la concentració de cortisol anul·la el seu efecte. No obstant això, De la Llave afirma que el cafè actua de manera diferent en cada persona depenent de com hagi dormit i que, en qualsevol cas, un nivell òptim de rendiment no dependrà de si s'ha pres cafè o no.

Els nens, deu hores

Sans afirma que "cal deixar enrere el mite de les vuit hores de somni" en el cas dels nens. Han de dormir almenys deu hores. Per saber si han descansat bé, només cal veure com es desperten i la seva actitud durant el dia (si estan cansats o de mal humor). A més, cal deixar-los, sempre que es pugui, que es despertin sols.