El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, va confirmar ahir que nou dels prop de 40 menors de sis anys afectats per un enterovirus han requerit hospitalització a la unitat de cures intensives (UCI) de la Vall d’Hebron i que un d'ells està greu per tractar-se de l'enterovirus tipus D68, que està associat a riscos neurològics importants.

«Excepte un parell que tenen un pronòstic reservat, els altres han fet una evolució molt favorable» va precisar Comín en una entrevista a TV3, després que el Departament de Salut fes públic un comunicat, dimarts a la nit, en el qual reconeixia l'aparició de diversos casos neurològics aguts per enterovirus en nens menors de 6 anys que ha fet activar un protocol especial.

En aquest sentit, el conseller va recordar que els enterovirus són «patògens habituals» en infants, especialment a l'hivern, i que normalment presenten «símptomes poc greus», com conjuntivitis o refredat. «Tenir un enterovirus no és motiu d'alarma en absolut; el que ha passat en aquesta ocasió és que s'han identificat complicacions clíniques», va remarcar.

L'hospital maternoinfantil del Vall d'Hebron va detectar al febrer el primer cas d'una infecció vírica per enterovirus, del tipus D68 i l'únic confirmat fins ara, en un menor amb un quadre neurològic d'una paràlisi i que havia tingut poc abans febre i problemes respiratoris, segons va explicar la cap de servei de Medicina Preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins. Els enterovirus es van detectar en excrements i en mostres respiratòries, i en determinar el seu tipus es va veure que eren del D68, que el 2014 havia provocat un brot als EUA, i que també havia aparegut en altres països.

En aquest primer cas, que ha estat el més sever, el pacient va desenvolupar una mielitis, que és una inflamació dels músculs del sistema nerviós central que produeix paràlisi, una lesió que també s'ha produït en altres casos, però amb caràcter lleu, i que després s'ha solucionat.

De moment, segons Campins, els quadres neurològics d'encefalitis per enterovirus s'han presentat en nens d'entre nou i deu mesos, i quatre o cinc anys, i que no és habitual. Per a aquesta experta, el més lògic seria un quadre gastrointestinal o respiratori benigne, que se solen donar per aquesta època, o quadres de meningitis vírica totalment lleus, i aquest any els sorprèn que tenen una afectació molt important d'encefalitis per enterovirus.

Va afegir però, que la majoria dels casos evolucionen bé en 3 o 4 dies i que comencen amb símptomes de refredat amb febre, o com una gastroenteritis. Al cap de tres dies apareix somnolència, dificultat en la marxa i mal de cap o tremolors, i això dura uns dos dies, i la majoria es recupera espontàniament sense més.

Trobada amb experts

Per la seva banda, Comín va admetre que es desconeixen els motius que han provocat aquest inusual nombre de casos, i va demanar als pares que vegin que els seus fills tenen algun símptoma relacionat amb virus el portin al pediatre i que s'extremin les mesures d'higiene, com rentar-se les mans, perquè s'encomana per contacte i per via respiratòria.

Mesures aconsellades també pel president de la Societat Catalana de Pediatria (SCP) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Ferran Moraga Llop, qui va recomanar que els nens amb febre no han d'anar a la guarderia ni a l’escola. Segons Moraga, es tracta d'un virus de la família de la pòlio i es coneix des de fa 100 anys, encara que a Espanya no s'havia donat un brot tan important. «Les epidèmies no són freqüents, però s'han vist ja a la Xina, els Estats Units o el Canadà. A Espanya no ho havíem vist amb tanta freqüència en tants casos des de fa dos mesos» va afegir.

Els metges desconeixen l’origen d’aquest brot i segons Moraga «no cal alarmar però sí posar-se en alerta» i evitar els mecanismes de contagi que són per via respiratòria (tos, esternuts, secrecions) o fecal a través dels excrements.

De moment, el Departament de Salut ja ha distribuït un document de vigilància epidemiològica a tots els pediatres perquè informin quan sospitin d'un cas i l'enviin a l'hospital de referència perquè es realitzi un estudi microbiològic amb mostres de secreció respiratòria i d'excrements dels nens afectats. A més, el conseller de salut va anunciar que el departament té previst celebrar avui una trobada amb experts que estan relacionats amb aquests casos per valorar la situació.