Alguns aliments poden provocar reaccions adverses en un petit percentatge de la població. No obstant això, no tots els problemes que causen els aliments són al·lèrgies, moltes vegades es tracta d'una intolerància alimentària.

En la majoria dels casos, tant les intoleràncies alimentàries diagnosticades en les primeres edats de la vida es poden curar. Per aquest motiu és important un diagnòstic precoç, i perquè en alguns nens les intoleràncies poden provocar retard en el creixement, a més de símptomes digestius i a nivell cutani.

A l'hora de valorar una possible intolerància cal tenir en compte que si hi ha antecedents familiars d'intoleràncies alimentàries en pares o germans grans és probable que el nen també la tingui.

L'al·lergòleg i immunòleg clínic i director mèdic de la Unitat SHC Medical l'Hospital Viamed Santa Àngela de la Creu de Sevilla, el doctor Óscar Càceres Carrer, recorda que la intolerància alimentària és molt freqüent a edats primerenques on el tub digestiu està 'aprenent' a tolerar els aliments i on els nens, sovint, passen per processos vírics i infecciosos que alteren la permeabilitat intestinal, el que pot provocar que els aliments s'absorbeixin de manera anòmala, sent més freqüent, per això, l'aparició d'aquestes intoleràncies.

Com identificar la intolerància?

L'expert recorda que una intolerància alimentària pot donar-se als pocs mesos de néixer, des que els nadons abandonen la lactància materna poden començar els primers símptomes. Així, es poden observar digestions pesades, diarrees, restrenyiment, gasos, molèsties i, per altre banda, a nivell cutani sol veure pell atòpica.

Quan els nens van creixent, es poden queixar de mal de panxa, cap i mal de cames. A més, en alguns nens s'observa retard en el creixement, en pes i en talla, el que al pediatre li fa sospitar d'un problema alimentari.