Una operació internacional iniciada per la Guàrdia Civil de Tarragona i coordinada per l'Europol ha permès desarticular una xarxa dedicada al narcotràfic a gran escala, principalment de cocaïna però també d'haixix. S'han fet 22 detencions, 16 de les quals a l'estat espanyol, i s'ha comissat prop d'una tona de cocaïna dissolta en 13 tones d'oli de palma. També s'han intervingut 160 quilos d'haixix. El carregament de cocaïna va ser seguit a través de set països fins arribar a Albània, on es van detenir els presumptes caps de la xarxa. Els 22 detinguts són de nacionalitat espanyola, albanesa i marroquina. Tenien connexions amb càrtels de narcotràfic a Colòmbia, el Marroc, Holanda i Itàlia.

Tot plegat comença l'octubre de l'any passat quan la Guàrdia Civil de Tarragona detecta una organització de narcotraficants internacional. Es constata que la xarxa tenia estructura piramidal i que el responsable dirigia i coordinava diverses branques especialitzades en diferents tipus de drogues il·legals.

Una d'aquestes branques, per exemple, cultivava marihuana. Una altra obtenia haixix per diverses vies. Una tercera negociava amb una altra organització l'adquisició de cocaïna a gran escala. Segons la Guàrdia Civil, disposaven, a més, d'infraestructura suficient per distribuir el material a diversos països europeus.

Per començar es va comissar un quilo de cocaïna i 29 de marihuana i es va aconseguir identificar i desarticular la branca encarregada del cultiu i distribució d'aquesta planta. Es van desmantellar diversos hivernacles i es va detenir sis persones.

Després es va descobrir que l'organització duia cocaïna de Colòmbia amagada en contenidors, principalment a través del port d'Amberes, a Bèlgica.

En una de les diverses reunions dels presumptes caps de la banda a l'Estat, la Guàrdia Civil va esbrinar que es preparava un enviament de cocaïna, que aniria amagada en un contenidor d'oli de palma. El carregament sortiria de Colòmbia cap al port d'Amberes.

Totes aquestes dades van permetre localitzar a Bèlgica el contenidor, que duia 13 tones d'oli de palma i una de cocaïna dissolta en aquesta substància.

Un cop localitzat, els agents van començar a seguir-lo. De Bèlgica es va dur per carretera fins a Albània, passant per Alemanya, Àustria, Croàcia, Sèrbia i Macedònia. Ja a Albània va ser quan l'operatiu policial va intervenir, va recuperar el material i va detenir els presumptes caps de la banda.

Haixix

En paral·lel es va descobrir que la mateixa xarxa organitzava un sistema d'enviament d'haixix des de l'Estat cap a Itàlia i Holanda amagant el material a la cabina de camions de transport. Establien així un flux continuat d'abastiment en quantitats de dos o tres fardells.

Per aquests fets es va detenir el març passat dos presumptes components de la xarxa, camioners de professió, en dos dispositius diferents que van permetre comissar 67 i 99,5 quilos d'haixix respectivament.

La Guàrdia Civil considera que entre els detinguts hi ha el cap de l'organització; la seva mà dreta i encarregat de la coordinació internacional de l'enviament de cocaïna; el cap de logística en el transport internacional; l'enllaç amb els grups mafiosos d'Itàlia; el cap en infraestructura en desembarcaments d'haixix al litoral mediterrani; l'enllaç amb els grups marroquins; un distribuïdor de cocaïna i haixix; dos transportistes que portaven haixix a diversos països europeus; tres membres de la xarxa de distribució de cocaïna; els tres de la xarxa encarregada del cultiu i la distribució de marihuana, i la persona que es dedicava al blanqueig de capitals de l'organització.

L'operació continua oberta i no es descarten noves detencions.