La Costa Brava ha aconseguit aguantar el cop de la crisi econòmica aquest estiu amb un descens moderat en el nombre de nits d'hotel. La costa gironina és la zona turística de l'Estat espanyol que menys ha baixat en el nombre de pernoctacions durant el juliol respecte al mateix mes de l'any passat, segons dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La Costa Brava ha registrat un total de 1.798.330 pernoctacions hoteleres durant el juliol, a diferència de les 1.849.103, que va tenir durant el mateix mes de 2008, fet que representa un descens del 2,74%.

De les zones turístiques que han baixat, doncs, la Costa Brava és la que ha registrat un descens més contingut, tot i que n'hi ha tres -l'illa de Lanzarote, la costa d'Almeria i la costa de Barcelona- que han aconseguit augmentar el nombre de nits d'hotel durant aquest mes de juliol. Les tres zones han registrat un augment d'entre el 5 i el 6%, que contrasta amb les baixades de Tenerife (10,03%), la Costa del Sol (7,81%), Gran Canària (6,73%) o la Costa Daurada (6,86%).

Turisme estranger

Del total de persones que van fer nit a la Costa Brava durant el juliol, 363.566 (19,7%) eren residents a l'Estat espanyol i 1.434.764 (77,6%) eren estrangers. Unes xifres que demostren que el tipus de turisme que arriba a les platges gironines és emimentment estranger, ja que -segons les dades de l'INE- és la zona turística que més en rep. La segona zona en nombre d'estrangers és conjuntament l'illa de Tenerife i la Costa del Sol, que n'han rebut una mica més d'un milió. Del turisme de les comarques gironines que prové de l'Estat, gairebé un 73% arriba des de diversos punts de Catalunya. I la segona comunitat de la qual provenen part dels turistes estatals és la de Madrid, amb un 7,5%.

Pel que fa a Catalunya, aquesta també ha vist disminuït el seu nombre de pernoctacions durant aquest mes de juliol, ja que ha registrat 6.107.356 nits d'hotel, un 3,34% menys que l'any passat. De les quatre províncies catalanes, Girona és la que ha registrat la segona baixada més moderada, amb una caiguda del 3,04%, després de Barcelona, que tan sols ha patit un descens de només un 0,79%. Les altres dues demarcacions han experimentat una caiguda molt més forta: Tarragona ha baixat un 6,86% i Lleida un 10,61%.

Pel que fa a l'ocupació, Catalunya, juntament amb les Canàries, ha estat la segona comunitat autònoma amb un grau d'ocupació per places del 67%. En canvi, les Balears ha estat on s'ha registrat un grau d'ocupació més alt, amb un 81,53%. Per la seva banda, Girona, que ha tingut una ocupació del 67,81%, només ha baixat un 0,3% respecte al mateix mes de l'any passat. Aquestes dades i les de la Costa Brava contradiuen les previsions que hi havia fins ara, ja que es parlava d'una baixada d'entre el 15 i el 20%.

Finalment, quant al nombre de viatgers allotjats en hotels, Catalunya va ser la comunitat que en va rebre més, amb 1,6 milions, seguida d'Andalusia, amb 1,5, i Balears, amb 1,2 milions.

Baixen els preus

Una altra de les dades que es destaquen en l'informe que ha presentat l'INE és que els preus hotelers van baixar en totes les comunitats. Balears, Catalunya, Andalusia, Canàries i la Comunitat Valenciana són les autonomies més rellevants dins del Índex de Preus Hotelers de juliol, amb un pes total del 78,6%, i totes han registrat unes taxes negatives. L'IPH de Catalunya va ser del 91,2, fet que suposa un descens del 8,8% respecte a l'any passat.