La vaga convocada al sector de la construcció de Girona va aconseguir aturar les grans obres públiques en marxa de la demarcació i va tenir un seguiment desigual en la construcció residencial, sobretot als municipis als quals no van arribar els piquets informatius dels sindicats. CCOO i UGT van xifrar en un 100% el seguiment de l'aturada en les obres públiques i en un 70% a la resta del sector, mentre que la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) va assenyalar que en les petites obres s'havia treballat amb normalitat. El sector ocupa més de 20.000 persones a Girona.

La construcció del tram gironí del TAV, les obres del tercer carril de l'AP-7, el desdoblament de la carretera C-31 entre Palamós i Platja d'Aro, o la construcció de la presó de Figueres van ser algunes de les principals infraestructures públiques sense activitat.

Posicions enrocades

L'origen de la vaga és la negativa de la UEC a aplicar la pujada salarial del 3,5% prevista en el conveni estatal, i que ja han subscrit la resta de patronals provincials catalanes. Asseguren que ara la conjuntura econòmica no els permet afrontar l'increment i proposen una pujada de l'1,4%, "conscients que hi ha un compromís de pagar el 2,1% restant quan la situació millori". Mentre que pels sindicats el conveni estatal és una normativa que no es pot interpretar i que representa una "obligació", per a la UEC és un "simple marc de negociació". Les declaracions d'uns i altres no semblen indicar que les postures hagin de variar en les properes setmanes.

"S'estan embutxacant diners que són dels treballadors", va lamentar el secretari general de la Construcció de CCOO a Catalunya, Miguel Peláez. Segons va explicar el dirigent sindical, els empresaris gironins s'han estalviat 6 milions en no signar el conveni, que fa sis mesos que està en vigor.

Concentració a Girona

Al migdia, uns 400 delegats sindicals i treballadors es van manifesta pels carrers de Girona fins arribar a la seu de la Unió dels Empresaris de la Construcció, on van cridar proclames en contra de Joan Casadevall, el portaveu de la patronal, i també van llençar ous a la façana. Un important desplegament dels Mossos d'Esquadra vetllava per evitar enfrontaments.

A la concentració hi van participar un grup de representants del comerç gironí -també tenen la negociació del conveni encallada-, i van amenaçar de fer vaga el 18 de desembre si les negociacions no arribessin a bon port.

Incident a Fornells

Sindicats i patronal van destacar la normalitat i la manca d'incidents de la jornada. No obstant, l'actuació d'alguns piquets informatius va generar alguns moments de tensió. Va ser el cas d'una obra de Fornells de la Selva, on treballaven quatre autònoms, que van denunciar a Diari de Girona, "la intimidació dels piquets, que en cap cas ens van informar dels motius de la vaga i que ens volia fer deixar la feina costés el que costés". En aquesta obra, la tensió va anar en augment, fins al punt que, asseguren, van arribar a agredir el propietari de la finca.